Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Det är intressant att botanisera i min poesihylla och leta efter vinterdikter. Peter Sandelin (1930-2019) var en finlandssvensk poet och bildkonstnär, bosatt i Helsingfors. Ur  samlingen  Var det du? (1973) är dagens dikt hämtad:

     SNÖ DALAR NER

     Snö dalar ner
     berg sjunker undan
     tåg anländer inte
     förstäder slocknar . . .
     . . . djuren som vi inte tänkt på
     ser vi nu framför oss
     fast de gömmer sig någonstans
     i de djupa skogarna
     i de snöiga skogarna
     där rymden dalar och dalar . . . 

*****

Just nu är det klarblå himmel och sol men oväder och kyla lär vara på väg. I Stockholm är det slaskigt värre så då hade den dikt av Majken Johansson jag egentligen tänkte välja passat bra, men det kommer fler tillfällen.

Idag lär det vara marsipanens dag för övrigt och en liten historik kan vara på sin plats.

Redan under antiken framställdes marsipan men då användes honung i stället för socker. Araberna blandade finmalen mandel med socker under 600-talet och marsipan av modern typ är känd från 900-talets Persien. Produkten nådde Sverige under korstågstiden och beskrevs på 1520-talet tidigast i en hushållsbok av en viss biskop Brask, känd för en helt annan sak i historien.

Liksom ett annat njutningsmedel, kaffe, såldes sötsaker främst på apotek och marsipan ansågs vara bra mot förstoppning och impotens. Det sägs att den franske astrologen Nostradamus under 1500-talet sa så här om marsipankakor: "De kan användas som medicin men är mycket goda att äta när som helst". Det kan vi ju hålla med om. (Källa Wikipedia)

Gillar ni geléhallon bättre än marsipan så får ni ge er till tåls till den 15 februari. Då har denna godsak sin dag.

*****

Citatet

Jag har aldrig träffat en choklad som jag inte gillat! (Okänd)