Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Vinter

Månne han har rätt, Göran Greider?

    Gud lät det snöa
    för att våra ögon
    skulle få börja om
    för hundarna som älskar
    att rulla sig i snön
    och för alla änglar
    som väntade på att bli
    synliga i snön.

*****

 Det är inte så vanligt att jag läser böcker som betecknas som feelgood för det verkar vara alldeles för romantiskt och soligt och problemfritt men det är möjligt att jag har fördomar.  Men så såg jag att Pia F Davidson kommit med en "feelgood med spänning", Thoras arv, och då testar jag. Dessutom växlar handlingen mellan 1944  och nutid och det sättet att bygga upp en berättelse gillar jag. Och ni vet att jag gillar historisk anknytning som genast gör det intressantare. 

Det är lite förledande det här med att dela in skönlitteratur i alltför snäva genrer. Och ibland är det svårt att göra skillnad mellan facklitteratur och skönlitteratur.

Jag ska ge ett exempel.  Susan Orlean har skrivit en otroligt spännande berättelse om branden i Los Angeles centralbibliotek 1986. Den heter kort och gott Branden. Förutom om själva förloppet och räddningsarbetet så framhåller författaren folkbibliotekens stora betydelse såväl i USA som här i Sverige. Alltså hamnar den här boken på fackavdelning Ab nånting, Bok- och bibliotekskunskap. Där hittar ingen boken av en slump. Kanske hade avdelning Oe, som har att göra med rättsväsende (branden var anlagd) passat bättre? Nej, tror inte det. Att jag hittade den var att den låg på en nyhetshylla. Boken skulle passa utmärkt under en avdelning Spänning kort och  gott. 

*****

Citatet

Av böckernas innehåll plockar vi bara utslagna blommor av de frön som redan gror inom oss (Maria Konopnicka)