Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Vittass favoritplatser

Nu lämnar jag oxveckor och vemod åt sitt öde och ägnar mig åt KATTER ett tag framöver, i alla fall när det gäller bilder och dikter. Göran Greider, som är en stor kattvän, får inleda med en dygnsgammal dikt från twitter:

     Svansen rakt upp
     Toppen på den böjd
     Då vet man att katten är nöjd
     Och så spinnandet när
     hon sätter sig på ens bröstkorg
     och skymmer boken
     så att det är slut med läsandet

(Inte bryr sig min katt om att det är Peter Robinson jag har på gång ...)

*****

I går kom den så äntligen, Robinsons Innan mörkret faller, den 21:a i serien om Alan Banks. Jag har elva i min samling men jag har läst nästan alla. Jag blev helt "såld" efter den första En ovanligt torr sommar. Den här senaste är lite mörkare men så är ju världen vi lever i så mycket tuffare med organiserad brottslighet som hittar in precis överallt. Men än ligger pubarna tätt ...

Och översättningen är som vanligt bra. Här slänger sig inte poliserna sig med "du" till höger och vänster utan översättaren Jan Malmsjö har känsla för tilltalsformerna. Tyvärr smyger sig ett och annat slarvfel in men det tycks vara helt ofrånkomligt i senare års svenska böcker men det är varken författarens eller i det här fallet översättarens fel. Korrekturläsning förekommer inte längre.

Får se om jag läser ut Thoras arv, som jag skrev om härom dagen. Den började bra men har i mitt tycke spårat ur lite. Känns bara seg.

För övrigt funderar jag lite över hur de 101 kronorna som min pension från och med idag har utökats med bäst ska användas. En flaska gott vin?

*****


Kattcitatet

Jag har studerat många filosofer och många katter.
Kattens visdom är klart överlägsen. (Hippolyte Taine)