Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Nils Ferlin, mest känd som bohemen från Klarakvarteren, flyttade med hustru Henny och Manxkatten Pelle-Jöns till Penningby, Länna socken i Roslagen och där stannade han livet ut. Han dog 1961. Det sägs att postadressen Penningby ska ha road poeten eftersom hans kassa tidvis varit nog så skral. Den här dikten publicerades inte i någon av Ferlins samlingar men trycktes 1982 i Norrtelje Tidning. (Källa: Katten i svensk poesi, 2002).

     VÅRAN KATT

     Det var den beryktade katten
     hos lorden i Penningby.
     Det var en rätt stöddig och satt en
     men listig var han och kry.

     När byborna flockades kring en
     var det ingen som kunde få fatt
     på hans svans, ty han visade ingen,
     det var en finurlig katt.

*****

I dag var det alltså dags att få titta in i Bengt Bergs gröna hus och lyssna på en rad av hans egna dikter ur samlingen Jag går där jag gick. Avslutningsvis bjöds vi på en video från en vacker och snöig skog och ytterligare ett par dikter, nu av poeten Lars Lundkvist (1928-2012) ur två av dennes 21 samlingar, Snö resp. Saxen i snön. En för mig okänd poet som fick en lång rad fina priser, bl.a. Ferlinpriset och Bellmanpriset, denne Lars Lundkvist.

Och ett litet tips av Bengt Berg. Ha gärna med en tunn pocket om du blir strandsatt i halt väglag. När han fastnade med sin bil och inte kom ur fläcken och inte hade vare sig kedjor eller sand eller dylikt som kunde hjälpa så tog han helt sonika en tunn pocketvolym av en diktsamling och la under ena framhjulet - så kunde färden gå vidare. Eftersom minnet är kort så minns jag inte om det var just en Lars Lundkvists just nämnda samlingar men i alla fall. En bra historia!

*****

Kattcitatet

Katter nöjer sig med att vara, det är det verb
som passar dem bäst (Louis Nucéra)