Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

"Livet kan vara ett elände men det skrivs många roliga böcker om det" - ungefär så lyder ett citat av någon som jag just nu inte minns namnet på. Lite cyniskt kanske en och annan tycker men man får se det med glimten i ögat.

På en sajt popularpoesi.se så hittade jag en intressant artikel av Göran Strömqvist Om ålderdomen i poesin - några anteckningar. Här finns godbitar. Han skriver bland annat att poesin ger den riktigaste bilden av ålderdomen. Kan nog ligga något i det?

Strömqvist delar in dikterna i olika grupper eftersom vi alla upplever detta att bli äldre på olika sätt. Många upplever säkert en större frihet och känner igen sig i  Jenny Josephs dikt från 1961, Purpurvarning alt. Varning, som för övrigt valdes till Storbritanniens populäraste efterkrigsdikt 1996.

     När jag blir gammal ska jag klä mig i purpur
     och med en hatt i rött som inte matchar och inte klär mig.
     Och jag skall använda min pension till brännvin
     och bära genombrutna handskar och sandaler av satäng
     och säga att vi inte har råd med smör.
     Jag ska sätta mig på trottoaren när jag blir trött
     och vräka i mig smakprover i affärer och trycka på larmklockor
     och dra med käppen efter staket
     och ta igen för att jag var nykter som ung.
     Jag skall gå ut i regnet i tofflor
     och plocka blommor i andras trädgårdar
     och lära mig spotta. 

Fullt så drastiskt behöver det ju inte vara men en liten upprorsanda kan vara befriande. Elsie Johansson, Kerstin Thorvall och framför allt Gerda Antti har gett bevis på det i flera romaner. Och nså får vi inte glömma Jonas Jonasson och hans 100-åring som klev ut genom fönstret och försvann.

*****

Nu gör jag en liten paus för att lyssna på Bengt Berg och hans ordbruk ...  Han pratade bl.a. väldigt varmt om sin far som blev 90 år.

*****


Citatet

Man ska aldrig debutera med en skandal.  
Sådant ska man spara för att skänka intresse åt sin ålderdom
(Oscar Wilde)

 

*****