Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Så skönt att komma utanför husets väggar - om så bara till Willys och till bibliotekets ytterdörr. Det är en vecka jag inte vågat mig ut p g a i första hand halkan men också kylan som inte är bra för mina krämpor.

Idag blir det en "allmän" dag, inget särskilt tema förutom då poesi förstås. 

I går med posten fick jag en trevlig bok från Bengt Berg och Heidruns förlag Dag för dag, vardagstankar i vers och prosa från coronavåren 2020.  Som en extra bonus bifogades ett litet häfte med dikter och kortprosa av Michael Augustin, tysk författare som bor i Bremen där han är med och årligen arrangerar en internationell poesifestival. Han är gift med den indiska poeten Sujata Bhatt. Han är medlem i irländska och tyska PEN. Omslagsfliken berättar vidare att han "turnerat världen runt på olika festivaler och bidragit till det poetiska brobygget mellan olika språk och kulturer". (Det där med poetiskt brobygge mellan språk och kulturer ligger Bengt Berg varmt om hjärtat för övrigt.) Berättarglädjen och humorn lär vara ett arv från hans farfar, Fiete Blieffert, son till en skånsk kvinna och en tysk man från Rostock, och det har påverkat sättet att betrakta världen.

Man lär sig något nytt varje dag!  Boken heter för övrigt Till flaskpostens mottagare och innehåller dikter och kortprosa ur olika samlingar. Om flaskpost skriver han för övrigt "Nyheterna må vara dåliga. Men det är pant på flaskan."

Ett annat smakprov ur boken: Gå vidare

    Mitt i rusningstiden
     har det inträffat en dikt.

     Med en gång är polisen på plats
     och spärrar av allting.

     Fortsätt,
     fräser en polisman,
     gå vidare!

     Han återställer
     prosan på nytt.


Citatet

Ein Leben ohne Gedichte ist möglich,
aber es reimt sich nich (frånMichael Augustins hemsida)

Ett liv utan dikter är möjligt, men  det rimmar inte (ordagrant) =  det stämmer inte