Anna-Majs blogg

Gott och blandat

I Pressens tidning oktober 1981 skrev Alf Henrikson: 

     Regnet risslar och vinden visslar,
     tänderna klapprar och huden huttrar
     tills tröskeln knirkar och dörren gnisslar
     och spisen sprakar och kaffet puttrar.

Det är inte regn som risslar men snön som knarrar och visst huttrar huden men kaffet, om det inte direkt puttrar i moderna bryggare, så sprider det en gudomlig doft.

*****

Det har flutit mycket kaffe under broarna sedan det började tuggas på bär och blad från kaffebusken/trädet i Etiopien för ca 1500 år i sedan fram till dagens baristakonst. Man blandade också mosade kaffebär och blad med djurfett till proteinrika "kaffebollar" som passade som proviant till krigare och kameldrivare. Så småningom kom man på att det gick att blanda med vatten till en varm dryck.

Kaffedrickande spred sig och blev populärt i hela Mellanöstern och i och med det osmanska rikets utbredning till Turkiet där det i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet skapades särskilda kaffehus, där männen kunde spela schack och diskutera stort och smått, även politik. Just det sistnämnda var inte myndigheterna alltid så glada år, jag återkommer till det senare.

Det fanns också andra anledningar att vara emot kaffedrickande.  På den Arabiska halvön under första halvan av 1500-talet, 1511 närmare bestämt, förbjöds det av ortodoxa imamer vid en domstol i Mekka för den stmulerande effekten.
(Fortsättning följer.)

*****

Jag fick ett mejl från Bokus om förbokning av reaböcker så jag försjönk i bokvärlden och missade Bengt Bergs direktsändning från värmlandsskogarna. Men det ligger kvar på fb. så det blir att lyssna när jag satt punkt här, vilket jag ska göra alldeles strax.

Ser att Österlings Renegater finns med på rean. Märkligt att nya böcker redan finns där. Den beställer jag förstås plus en biografi om Barbro Hörberg. Så bröts kontakten med sajten (kan det vara så att någon tycker att jag inte behöver fler böcker). Jag kollar vidare senare.

För övrigt vill jag bara säga att jag är mycket nöjd med min nya tystgående och snabba tvättmaskin, en Cylinda ...

*****

Så sätter jag punkt men först ett citat:

Böcker är högre väsen och de enda som talar så högt att till och med framtiden kan höra dem  (Elisabeth B Browning)