Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Dagens dikt:

     På café (Bengt Cidden Andersson)

     Handväskan vid högra foten
     hatten tätt mot huvudet.   
     En kaffe och en Budapestbakelse
    Tankarna i kråksparkar
    runt kaffedukens fållkanter.
    Lillfingret en sittpinne
    för undringar
    och förtrolighetet.

I tankarna får jag bilden av det anrika café Vetekatten i Stockholm för ca 50 år sedan. En speciell atmosfär.

*****

Venedig blev inkörsporten för kaffet till Europa och där öppnades det första europeiska kaffehuset 1645. Det diskuterades flitigt bland katoliker om det var lämpligt att dricka kaffe. Påven blev rådd att officiellt ta avstånd från drycken eftersom den kom från icke-kristna länder. Innan han bestämde något ville han smaka och han blev så förtjust och sa att det vore en skam att låta de otrogna få ha ensamrätt till något så underbart. Påven lär därefter ha välsignat kaffet men den uppgiften får vi ta med en nypa salt.

I alla större städer i Europa öppnades kaffehus. London utvecklades i början av 1700-talet till kaffets huvudstad och varje samhällsgrupp hade sitt eget kaffehus. Stadens pubägare och  läkare började protestera. Det var inte några hälsoaspekter som läkarna åberopade. Man hade nämligen uppfunnit ett särskilt instrument för kaffelavemang och ville för den skull ha monopol på kaffe.

I Tyskland hade kaffet svårare att få fotfäste men inte heller där för att det skulle vara direkt skadligt,  utan det var ölfabrikanterna som protesterade, och tyska furstar förbjöd tidvis kaffedrickande för att skydda bryggerinäringen. Dock hävdade kaffemotståndarna att kvinnor borde förbjudas att dricka kaffe eftersom det kunde orsaka sterilitet.

Kaffestriderna satte också spår i musiken när Johann Sebastian Back skrev den s.k. kaffekantaten 1732, ett slags komisk opera i en akt som skojade om det dåtida intensiva kaffedrickandet.

I Frankrike varnade däremot läkare för kaffe och sa att kroppen skulle bli förlamad och tyna bort och vår egen Carl von Linné var benägen att hålla med de franska läkarna för han skrev så här: "Den (kaffedrycken alltså) synes pigga upp de slöa och skärpa de dumma, men genom att uttorka hjärnan och nervsystemet försvagar den kroppen och orsakar för tidigt åldrande." Men han fick lov att medge att drycken kunde ha ett gynnsamt inflytande på dom som var matta och dästa. (Fortsättning följer.)

*****

För övrigt har den här förmiddagen ägnats åt diverse hushållsbestyr som tvätt och städning och snart är det dags att börja fundera på lunch. Men lite läsning blir det tid till senare för nu drar det ihop sig i Schepps Norrköping. Mitt motto är ju som bekant Nulla dies sine linea!

*****

Så här kunde det gå till i brittiska underhuset när Winston Churchill och Nancy Astor, båda snabba i repliken) debatterade: 

Astor: Om jag vore gift med er skulle jag lägga gift i kaffet.
Churchill: Om jag vore gift med er skulle jag dricka det.

*****