Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

I mitt surfande efter kaffepoesi så hittade jag till en engelskspråkig sajt, All poetry, där amatörpoeter lägger in sina alster. Här kommer en dikt av signaturen OpenHeart, som låter så här i min översättning:

    (Morgon)bönens makt

    Jag är inte evangelisk, mormon eller kväkare
    så jag vet inte vilket skyddshelgon
    som vakar över min kaffebryggare.
    Men när jag lyfte av kannan
    från den där grunkan i morse,
    så fanns där inget kaffe
    och det utan förvarning.  

    När jag slutade hyperventilera
    började jag tillbe Sankt Anthony, Sankt Rose,
    jag vet knappt vad jag sa;
    jag bad till alla martyrer också
    och till Sankt Marie av Sutton.
    Till slut så insåg jag
    att jag inte tryckt på knappen.

*****

Som jag redan nämnt öppnades kaffehus lite varstans i Europas större städer och bara i London fanns i början av 1700-talet mer än 80 kaffehus. Detta tyckte kungen Charles II var oroväckande för han lär ha sagt  att kaffehusen endast var ett tillhåll för fientligt inställda upprorsmän och provokatörer. Till viss del hade han nog en viktig poäng där.. Kaffehusen var  ofta en smältdegel för oliktänkande samhällskritiker, aktivister och normbrytare. Enligt historiska forskare skall flertalet revolutionärer, upprorsmakare och samhällskritiker som senare spelat huvudrollen i efterföljande revolter och protester samlat sina anhängare och spridit sin information hos besökarna av kaffehusen på 1600- och 1700 talen men de var också mötesplatser för fredligare ändamål.  I Oxford t.ex. fanns en ivrig skara kaffedrickare som i första hand kom till kaffehusen för att möta likasinnade och andra intellektuella och i sådana kaffehus kunde vem som helst lyssna till diskussioner mellan lärare och studenter från universiteten. Dessa kaffehus kallades ”Penny Universities” för det kostade en penny för att få komma in och få en kopp kaffe. Det här får mig att minnas de s.k. föreläsningsföreningarna, som fanns under min uppväxt.

Jag kommer ihåg att jag en gång för många, många år sedan läste en bok, jag tror att det var i serien En bok för alla, som handlade om just sambandet kafékultur och "revolutioner" i Mellaneuropa under 1700-och 1800-talen. Jag kommer tyvärr inte ihåg titeln så det är lite svårt att söka antikvariskt.

Också i Paris satt säkert franska revolutionärer och samtalade och smidde planer runt kaféborden. Det sägs att fröna till den franska revolutionen såddes vid sådana tillfällen. Vem vet. (Fortsättning följer)

*****

Nu har Thomas just påbörjat återresan till Stockholm per bil.. Det blir lite tomt först, det tycker först och främst Vittass som är stor fan av husse jr.  Nu ska Allan och jag kolla på På spåret och senare blir det förhoppningsvis en stunds skype med barnbarnen, som får fortsätta att kämpa med "home schooling" och inte träffa kompisar. "Boring" sa de förra veckan och det förstår jag.

*****


Citatet

Konstifika mönster i kaffesump konst i fika? (Okänd)