Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Många av Nils Ferlins dikter känns väldigt aktuella  fast de skrevs för så många år sedan. Känslor är tidlösa. För allt som är blint - är från samlingen Kejsarens papegoja (1951):

     För allt som är blint och vilset
     och vint i världen och skackt
     har jag ställt några frågor för vinden
     - Gud har ingenting sagt.

     Han har ingenting sagt och förklarat
     blott tegat still.
     Kanske hör detta hjälplösa ej
     hans rike till.

     Men allt som är blint och vilset
     och vint i världen och skackt
     det l e v e r dock - skrämmer oss inte.
     Som guld och makt.

*****

Så har jag just tagit del av veckans höjdpunkt, ett besök hos Bengt Berg och hans ordbruk i Fensbol där han bedriver bokstavsskötsel. Idag läste han egna dikter om snö ur boken Drev, förtjänstfullt illustrerad med träsnitt av Lars Lerin.  De har ofta samarbetat, Berg och Lerin.

I DN:appen kan jag idag läsa om en ny bok, ”Kaffeologi – myter och forskning om en älskad dryck” av Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi.Han har ägnat sig åt forskning om adenosin i drygt 40 år. Adenosin är en molekyl i kroppen som utlöser sömn. De stimulerande ämnena koffein (i kaffe och te) och teobromin (i te) binder till adenosins receptorer och hämmar dess effekt. Det är därför som kaffe och te piggar upp.

Men det var aldrig meningen att han skulle ägna stora delar av sitt yrkesverksamma liv åt molekylen som är koffeinets stora måltavla, säger Fredholm själv. "Det är ett typiskt exempel på vad engelsmännen kallar för serendipity, alltså man hittar något som man inte letar efter, tack vare både slump och kunskap."

Då vet jag vad jag ska kalla fenomenet som oftast händer mig när jag söker efter en viss bok. Då hittar jag många andra som jag inte visste fanns men nu absolut måste läsa. 

*****

Dags att förbereda lunchen som idag blir rödbetssoppa (borsjtj) och nybakade havrescones. 

*****

Ingen skall
tvingas läsa en dikt
eller rentav skriva en.