Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"POESIN BRYTER KARANTÄNEN – på avstånd". Bengt Berg som skrev det på sin blogg i slutet av förra året. Han lyssnade vid det tillfället på en inspelning där poeter lästa sina egna verk. "När poeten läser sin egen dikt tillförs orden en extra dimension. Den mänskliga rösten är något av det mest individuella som vi bär med oss, ett själens tumavtryck, kanske."

När det gäller poesi kan det säkert stämma men när det gäller romaner är det inte säkert att det alltid blir lyckat. Alla röster lämpar sig inte för lyssning. 

*****

Det är så spännande att gå in på Dodekas hemsida och se om det har kommit något nytt.  Skapandet pågår ständigt. Ett sådant pågående skapande heter Material som inte är menat med förklaringen: Inte menat för någon speciell. Ingen i åtanke. Ingen avsikt. Intentionslöst. Frikostigt. Nummer sex (av hittills sex färdiga) heter Glaskula:

     Kom ihåg att en spåkula är en sfärisk lins
     Den bryter ljusstrålar
     Du ser en förvrängd bild av samtiden
     Inte framtiden

*****

Det bästa med en dikt är att man kan känna in den och tolka den precis som det passar en själv i stunden. Gymnasiets diktanalyser gjorde poesiintresset en björntjänst. Det har jag sagt förut och det hävdar jag fortfarande men förhoppningsvis är undervisningen annorlunda idag än för nästan 60 år sedan.

*****

Fredag är som alltid veckans bästa dag även om dimman just idag den 19:e fortfarande ligger ganska tjock. Så mycket mysigare att kura inomhus.

Senaste numret av Icakuriren kom som vanligt med tidningsbudet i morse och innehöll den här veckan en gedigen kulturbilaga med tips hur man digitalt kan få till sig kulturella upplevelser i dessa koronatider.  Själv tänker jag i helgen kolla in Dramaten Play och Kulturhuset Stadsteatern Play. Jag kan förresten i det sammanhanget tipsa om dokumentären om Benny Fredriksson, förre vd:n för just Kulturhuset Stadsteatern. Nyanserat och bra. Jag hoppas de som deltog i mediedrevet, som fick så tragiska följder, har vett att skämmas.

*****
Dikten
är inte ansvarig
för sin författare
*****