Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Lennart Hellsing svarar för dagens dikt: Appellation ur Verserade tankar (1999). Ännu ett exempel på att dikter står sig och känns aktuella även när de har några år på nacken.

     När människan blir upprörd och får spader
     hon klagar genast högljutt hos Gud Fader.
     Av hans absurda livsdispositioner
     blir rättänkande sura som citroner.

     Till vilken Högre Makt kan appelleras?
     Till FN:s, EU:s, NATO:s makt med fleras?
     Att vädja till de Mänskliga Förnuften
     är dock, dess värre, nog ett slag i luften.

*****

Nästa vecka börjar bokrean. Det är många år sedan jag besökte en sådan fysiskt. det är så smidigt med förhandsbeställning på nätet.  I år beställde jag två titlar, Ålevangeliet av Patrik Svensson och Renegater av Klas Östergren.Ålevangeliet  har fått så mycket positiv respons både i Sverige och internationellt så det känns som om det hör till allmänbildningen att läsa den. Nja, det kanske är en överdrift men visst blir man ju nyfiken. 

Vill ni läsa en riktigt spännande och välskriven deckare så ska ni absolut välja Rökridå av Jørn Lier Horst och Thomas Enger, som står bakom böckerna om William Wisting resp. Henning Juul, men i serien Blix & Ramm har de slagit ihop sina påsar. Det här är är andra fristående delen men det kan vara klokt att läsa den första, Nollpunkt, för att få lite bakgrund.

Ingen dimmna idag men ganska grått och snön rasar ner från taken så det känns lite hoppfullt trots allt. Och som Alf Henrikson skriver i en dikt Mot våren:

     Dagarna börjar bli längre, det är tydligt
     att året har vänt.
     Tänk, det enda som aldrig blir gammalt
     är sådant som alltid har hänt.
     Det enda som aldrig känns tjatigt
     är sådant man alltid har känt
     (Världen enligt Alf, 2019)

*****
Dikten
kan i varje ögonblick
bytas ut
mot en annan dikt
*****