Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Idag läser jag i tidningen att den kvinna som anmälde sin make och flera andra för jaktbrott nu har erkänt att hon ljög. Hon led vid tillfället av psykisk ohälsa och säger att hon hamnade i en ohållbar situation. "Har man börjat med en lögn har man snart snurrat in i något ohållbart. Det var det som hade eskalerat och till slut tog jag mig inte ur det."

Varför skriver jag detta? Jo, det är precis det som händer i Klas Ekmans De kapabla, fast här  rör det sig inte om något jaktbrott, utan detta är en  "närgången skildring av familjeliv och relationer i en vanlig svensk småstad" som DN skrev i en intervju med författaren när boken kom ut. Det börjar med en lögn och handlingen blir alltmer skruvad och det blir nästan så overkligt så det blir komiskt. De karaktärer som figurerar i boken finns ju överallt  men det är bara det att man troligen inte möter dom på samma gång och det är tur det. Jag blev lite nyfiken varför Ekman skrev så är och bara öste på och svaret fick jag delvis i den DN-intervju jag nämnde. Boken är skriven efter några turbulenta år i Ekmans liv, som satte sina spår (men inte alls så våldsamma saker som i boken, snarare tvärtom.) "Jag har ju i alla fall inte dödat nån", säger han och det känns skönt att veta. " Han kallar romanen "en skruvad feel bad-roman" och skrivandet som en slags "sadistisk terapi”. "Jag hade ju mina karaktärer som jag kunde utsätta för ännu värre saker, så jag inte kände mig sämst i världen."

*****

Och så några diktrader ur Därför är böcker så bra att ha av Max Lundgren, Liksom de igår har dessa också varit  varit med förr:

     Böcker är bra att ha, för dom är vänner
     som aldrig sviker, aldrig snackar skit om en,
     aldrig sticker iväg med ens fru till Hotell Svea 
     i Simrishamn.
     O, ja, böcker är kompisar in i döden.
     .....

     Böcker hjälper mot ångest!
     Ta fyra sidor Dostajevskij i den kalla,
     sömnlösa gryningen
     då bristen på änglar är så stor
     att köldens käftar hugger dej rakt i
     ditt hackande hjärta.
     Denna dos framkallar äntligen det milda morgonljuset.
     Ditt eget helvete
     är ingenting annat än paradisets förgård
     i jämförelse med kamrat Raskolnikovs.

     Bra böcker
     lägger barn, bygger broar, spränger kosmos i bitar.
     Och sen
     som Lennart Hellsing säjer,
     så läser böckerna dej själv.
     Därför är böcker så bra att ha.
     Du blir själv läst.
     .....

*****

Man behöver inte vara barn för att identifiera sig med berättelsens personer. Det räcker att man är människa. Sagan och myten gör det djupt ologiska livet hanterligt (Anders Piltz om Harry Pottewre-serien)