Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Då dagen är långt liden så väntar jag med att skriva om boken "En historia om läsning" till i morgon. I stället blir det några rader om British Library, världens största bibliotek om man ser till antalet poster, 150 miljoner poster på alla kända språk och format: böcker, tidskrifter, tidningar, ljud- och musikupptagningar, patent, databaser, kartor, frimärken, grafik, teckningar och mycket mer. Mitt i biblioteket, helt fristående men ändå inbyggt, reser sig boksamlingen The King's Library upp genom hela huset i ett sex våningars glastorn med väggar av böcker, bokryggarna vända mot glaset. Man ser varken slutet eller början. Plötsligt kan delar av en bokvägg eller hylla ljudlöst svänga ut bakom glaset och då blir effekten som i Borges bibliotek i Babel. Jag har bara läst om detta, inte sett det med egna ögon. Men kanske en dag ...

British Museums läsesal från 1857, där Marx arbetade med Kapitalet, och där Lenin skrev in sig under namnet Jacob Richter och där Gandhi satt och skrev liksom Sir Conan Doyle med flera. har renoverats och interiören har återställts. Det här biblioteket med sin rotunda har inspirerat arkitekter världen över till intressanta biblioteksbyggnader, t.ex. Library of Congress i Washington och Stockholms stadsbibliotek, Gunnar Asplunds skapelse från 1928.

Visserligen sägs ju att innehållet är det viktigaste (liksom i andra sammanhang) men visst är det intressant med vackra byggnader. 

Och på tal om Stockholms stadsbibliotek. Så här skrev Alf Henrikson i DN precis på dagen för 59 år sedan:

     Trappan i Stockholms stadsbibliotek, sa den kloka
     Margareta Suber*,
     känns som en sång i kroppen när man vandrar mot
     höjden där.
     Den trappan är inte som trapporna är
     i vanliga bostadskuber
     och är ej som affärshusens trappor och kontorshusens
     trappor är.
     Ljuvlig, ljuvlig är den att gå för åldrande lår och vader,
     härlig för unga vader och lår är den att vandra jämväl.
     Och för den som helt salig har nått dess krön står det
     dikter i långa rader,
     det står sagor och sånger i steg  över steg till att även
     förfriska vår själ.

     
*Margareta Suber var journalist och författare och levde 1892 -  1984. På 1950-talet var hon ordförande i Svenska PEN-klubben och vice ordförande i Sveriges Författareförening. Hon haren rik produktion bakom sig men är numera känd framför allt för romanen Charlie (1932), som anses vara den första "lesbiska romanen" på svenska.