Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"Those were the days ...

Hultsfreds hembygdsförening gav förra året ut den tolfte boken, Meddelande Hultsfred 2020, i skriftserien som vill sprida kunskap om Hultsfred och ortens historia. Jag fick förtroendet att sammanställa en personlig bibliotekshistorik med anledning av att biblioteket i H-city stod klart. "Äntligen stod .... biblioteket i H-city". Min historik är också en hyllning till alla, däribland min pappa Gunnar Carlsson som idogt har arbetat med folkbildning med stort F och där biblioteksverksamheten har varit navet. Jag har min pappa att tacka för mitt genuina intresse för folkbildning i alla dess former som gått som en röd tråd genom hela mitt liv. 

Om man räknar  biblioteket i den med tinnar och torn försedda Hagalokalen som startskottet till det som 1932 blev Folkbiblioteket i Hultsfred, "av anslagsskäl" som man kan läsa i en minnesskrift över Hultsfreds köping, så är skapelsen i H-city den sjunde bibliotekslokalen i ordningen. Ett luftigt och ljust bibliotek och en kulturell mötesplats, där både Makerspace och Rockarkivet får visa upp sig och som, enligt kultur- och fritidschefen Tommy Svensson Pöder, är väl genomtänkt och där både barns och vuxnas behov av kreativitet, lustfyllda läsupplevelser och information är väl tillgododedda.

För tillfället har pandemin satt käppar i hjulet för verksamheten men det går alldeles utmärkt att hämta böcker vid dörren eller också få hemskickat. Personalen är så hjälpsam! Det är de trogna dagstidningsläsarna som det är lite synd om och det är tråkigt de så viktiga barnverksamheterna måste ta paus men håll ut - det kommer bättre tider.