Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Alf Henrikson: Den retoriska frågan (DN 730321)

     Säg inte att hälsan tiger still!
     Den har stundom en mängd att berätta.
     När jag frågade någon hur det stod till
     fick jag utförligt svar på detta.

*****

I går kom årets andra välmatade nummer av SPF:s tidning Senioren och det var speciellt två inslag, där kloka kvinnor kom till tals, som jag tog till mig.

Först intervjun med Patricia Tudor Sandahl, som jag har skrivit om flera gånger på bloggen och vars böcker har hjälp mig i olika situationer i livet. Bland annat Den tredje åldern, som gav mig modet att säga upp mig från ett arbete som började suga ur mig glädje och energi (för att uttrycka det försiktigt). Nu kommer hon med en ny bok, Mer levande med åren, och eftersom det är en "måste-köpa-bok" så återkommer jag så småningom till den.

(Så hände det som inte får hända. Fingret halkade och texten som jag höll på med försvann! Nu kommer jag att spara lite undan för undan och redigera emellanåt så det tar en stund innan allt blir klart.)

Den andra kloka kvinnan är Bodil Jönsson, som jag också brukar citera här på bloggen då och då. Hennes krönika har den optimistiska titeln Nu ljusnar det! och det gör det onekligen på olika fronter (fast det kommer lite snö allt emellanåt.)

Hon skriver bl.a. att vi genom  coronan fick en inblick i hur det blir när ingen vill eller kan förutspå något om framtiden. "Livet tappade delar av sin riktning under nästan ett helt år. Mantrat löd:  inte kan vi bestämma något  nu - vi vet ju inte hur det blir med coronan."Jag citerar vidare, för det här är så bra och sant: "När framtidsplaner lyser enbart med sin frånvaro, undermineras både nuet och tillvaron. Som han sa, Churchill: Plans are of little importance, but planning is essential. Att utifrån sina föreställningar om framtiden hålla på med planeringar är en rent existentiell funktion - det är ju genom dem som vi visar oss själva och varandra både att vi tror på framtidens existens och vad vi vill med den. Om sedan planerna går i lås eller inte. det är inte alls så viktigt som själva planeringen." Och hon ger ett råd inför nästa krissituation: "Det skulle hjälpa mycket om ledare på alla nivåer uppehöll sig inte bara vid restriktioner utan också vid planer för framtiden. Det skulle inspirera många av oss andra att också tänka och handla framår."

*****

Tack för mig! Nu läser jag vidare om Barbro Hörberg och lyssnar på skivan "Med ögon känsliga för grönt". Så bra!