Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Fredagen den 2 mars 1956 skrev Alf Henrikson dagsversen Mars månad i DN. Idag är det den 12 mars 2021 och efter 65 är det fortfarande "the same procedure": 

     O vad det droppar dagen lång,
     ja nu är våren inne!
    Då stämmer vi upp vår aftonsång
    och lättar vårt svärmiska sinne.
    Mäktig, mäktig är sångens makt
    och den stora lyrikens glöd.
    Nu kommer våren i hjärtat som sagt
    med känslor i överflöd.

    När morgonen bräcker i fönstrets ram
    och talgoxen lättar sitt bröst
    då vacklar vi hem från vår hjärtas dam
    med hes och kraxande röst.
    Drivorna smälter och kölden har flytt
    och detta är vårljusets månad.
    Till aftonen skiner väl månen på nytt
    över vår stora trånad.

För en stund sedan var det en främmande hankatt som försiktigt smög runt hörnet men det har han inte så mycket för, stackarn. Vår lite till åren komna kattmadam är inte intresserad av uppvaktning och Vittass ligger i mattes säng och sover, också han helt obekymrad om att det är mars.

*****

Idag är det Republiken Jämtlands egen dag och DN:s nutidskryss ägnas åt detta Sveriges till ytan näst största landskap.

Allan Edwall, Carl-Göran Ekerwald, Bodil Malmsten och Kerstin Ekman är några välkända personer som kommer från Jämtland och så naturligtvis Yngve Gamlin vars bestående insats  i svenskt kulturliv är Republiken Jamtland, som han grundade och drev tillsammans med journalisten Björn Norström. Det började med kulturfestivalen Storsjöyran 1963, då Gamlin på skämt utropade sig till utbrytarrepublikens president. Med åren fick den jämtska frihetsrörelsen alltmer politisk udd som en manifestation mot landsbygdens avfolkning och en Norrlandsfientlig näringspolitik. Höjdpunkten blev "kuppen" 1967, då Gamlin bjöds till Harpsund och liksom andra gästande statsmän fick ro i Harpsundsekan med statsminister Tage Erlander. Under roddturen klagade Gamlin över att han bara fått halvt dagtraktamente istället för helt. Gamlin började till och med borra ekan i sank innan Erlander gick med på kraven. (Kanske bara en skröna, jag vet inte.)

Och så har man ju också sitt storsjöodjur, som många säger sig ha sett men vars existens inte har kunnat bevisas. Odjuret omtalas första gången i skrift år 1635 i denna sägen, nedtecknad av kyrkoherden Mogens Pedersen:

” För länge, länge sedan stod två troll, Jata och Kata, på Storsjöns strand och kokade något i var sin kittel. De kokade och spädde, dagar, veckor och år. De visste inte vad som skulle bli av brygden utan undrade mycket. En afton hördes ett underligt läte ur den enas kittel. Det kved, stönade och skrek och sedan kom en stark knall. Ett underligt djur med svart ormkropp och katthuvud hoppade ur kitteln och försvann i sjön. Odjuret trivdes i sjön, växte oerhört och väckte fasa bland människor då det visade sig. Till sist nådde det runt Frösön och kunde bita sig själv i svansen. Ketil Runske band det väldiga odjuret med en stark trollformel, vilken inhöggs i en sten, som restes på Frösön. Ormen avbildades på stenen. Så skall trollet ligga bundet ända tills någon kan läsa och förstå inskriften på stenen." (Källa Wikipedia)

*****

Nu dags för lunch, potatisbullar, bacon och lingon!

Trevlig fortsättning på fredagen!

PS! Ett litet boktips: Kungen av Jämtland : ett reportage om makt och pengar i en liten stad i Norrland av Jens Ganman (om entreprenören och finansmannen Maths O. Sundqvist)