Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Förslag till samtalsämne vid ev. återträff med gamla bibliotekarier från början av 1970-talet: Hur många sådana här har ni lyckats välta?

Synd att jag inte tog tillvara något gammalt kortkatalogskåp när allt sådant försvann vid teknikens  intåg. Det skulle ha varit tufft att ha ett sådant kortsystem för min boksamling. Ett sådant skåp + gammal mossig bibliotekarie = ???  Det ger kanske inga stilpoäng men ...

I DN 1974-05-22 skrev Alf Henrikson en kort Handledning för bibliotekarier:

     Sparbanksboken och ödets bok,
     se det är läsning som gör dig klok,
     men du ska vara en utpräglad tok
     om du läser en nylövad bok.

En liten söt historia på det. Det handlar om en arbetskamrat som för länge sedan promenerade i skogen tillsammans med ett barnbarn, som kanske var 4-5 år. Mormodern pekade på ett vackert exemplar av Fagus sylvatica och sa pedagogiskt: Det här är en bok. Barnbarnet svarade raskt: Men mormor, det är ju ett träd! 

*****

Jag ligger lite före i tiden och läser vad Slas skriver om just vecka 11, det har nämligen biblioteksanknytning. Han skriver att en vänlig bibliotekarie ringde och frågade vem han, Slas alltså, tyckte var vårt lands bäste författare. Det mynnade ut i att bibliotekarien fick ringa någon annan efter en märklig konversation. Slas ångrar att han inte hade modet att säga: Det är jag!

Den svåraste frågan till mig som bibliotekarie var: Jag vill ha en bra bok! Vad är nu en bra bok? Då gäller det att höra sig för lite och snegla på vad personen lånat förut osv. Jag vet att jag lyckades ganska bra med att hjälpa låntagarna i deras bokval. Det fick jag många bevis på. 

*****

Det är lite solglimtar då och då och inte så blåsigt så det lutar åt en förmiddagspromenad. Sängen får jag lämna obäddad för där tronar en Vittass i godan ro. Man kan inte störa en katt som sover så gott.

Trevlig fortsättning på lördagen och ät mazariner ni som kan. Det är mazarinens dag.  Det är ingen hejd på frossandet den här månaden!