Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Jag har nu läst Alexandra Sundqvists biografi om Barbro Hörberg, en fantastisk artist och textskrivare, kanske den bästa. Boken är samtidigt en intressant historik över den svenska  vistraditionen mm.  Barbro kom med något som var annorlunda.  "Hon klev in och förnyade musiklyriken med sina säregna sånger om vanliga kvinnor och deras längtan i en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer och textförfattare" som det står i presentationen av radiodokumentären som jag nämner nedan.

Hon hade varit aktiv på kabaré- och revyscener sedan 50-talet och sjöng andras sånger och gjorde sig ett namn i Frankrike men började skriva sina egna texter och samarbetade då med många av våra mest folkkära musiker,  Georg Riedel, Bengt Hallberg och Jan Johansson för att nämna några. Hon hade ett nära samarbete med t.ex. Lill-Babs, som förblev en nära vän, Beppe Wolgers, Olle Adolphson, Povel Ramel Lars Forsell, Pär Rådström. Listan kan göras lång. 

1973 kom LP:n  Med ögon känsliga för grönt, som blev en stor framgång. Hon hann ge ut sammanlagt sex LP-skivor innan hon tagiskt avled 1976, bara 43 år gammal.

Boken började bra men det är något som saknas, jag har svårt att sätta fingret på vad det är. Någon recensent har sagt att boken känns ytlig. Det kan vara något med språket, jag är ju känslig för sådant. Vill man ha en mer berörande bild av Barbro Hörberg så tipsar jag om en  dokumentär i P2 av Alexandra Sundqvist och Isak Klasson från 16 mars 2019. (https://sverigesradio.se/avsnitt/1251237) Här får man lyssna på en rad välkända visor och samtidigt få en bakgrund förmedlat av bl.a dottern Liza Stenvinkel och väninnan Birgitta Lundholm, som Barbro en gång i tiden gick på teaterskola tillsammans med.

Den här sången från plattan Gråt i gräset från 1975 säger mycket om Barbro Hörbergs livsglädje och viljan att alltid befinna sig i rörelse och aldrig ge efter trots smällarna i livet :

    Du som låser om dej försiktigt och sen väntar
    på nåt gott,
    Du vill vinna högsta vinsten fast du inte har
    köpt nån lott. 
    Om du vill att det ska hända som förändrar
    och skakar om.
    Så håll alla dörrar öppna så får du minnen
    Du aldrig kommer från.
    Dom kan vänta där bakom hörnet att du själv
    ska komma dit
    Eller bara drämma till dej så du aldrig blir dej
    lik.
    Katastrofer eller under eller livets längsta
    skratt.
    Så håll alla dörrar öppna för det finns
    stunder
    Du själv kan ta ifatt.
    Varje gång jag stack fram hakan efter livets
    karamell,
    Fick jag alltid nåt tillbaka i form av en kyss
    eller smäll.
    Om jag växer eller går sönder står jag ändå
    inte still. Så håll alla dörrar öppna så att livet kan nå
    mej när det vill.
    Så håll alla dörrar öppna, låt det blåsa i ditt
    liv.
    Och låt vara att det smäller, bara det inte går
    spårlöst förbi.
    Det är livsfarligt att leva man kan faktiskt
    rentav dö!
    Så håll alla dörrar öppna, för en dag är det
    dags att ta adjö.
    Ja, håll alla dörrar öppna för nyfiken vill jag
    inte dö.