Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Det är ingen tvekan när det gäller diktvalet denna soliga marsdag: Birger Sjöbergs Frida i vårstädningen (Fridas bok, 1922)

    Något ljuvt och änglaaktigt skiner
    omkring Fridas huvud, medge det!
    Särskilt när bak vårens blomgardiner
    kring hon går med små och lätta fjät!
    Icke något språng, som slår och skallar;
    fint, likt suset i en vass hon lopp.
    Ändå står ej Frida, vad man kallar,
    på vår samhällssteges högsta topp.

    .....

Jag nöjde mig med vårstädning bland krukväxterna så nu har inte bara pelargonerna fått ny jord och på fönsterhyllan i köket trängs en massa sticklingar. Det återstår fortfarande en del rengöring av blomkrukor men det roliga sparar jag till i morgon. Men torka köksgolvet ska jag göra för blomjord har en benägenhet att fastna överallt.

*****

Nu tänkte jag fortsätta läsa Theodor Kallifatides senaste roman Kärlek och främlingskap. Kallifatides är en gudabenådad författare och jag ska berätta mer om boken när jag läst mer.

*****

Och så kan vi ju uppmärksamma denna gröna dag, Saint Patrick's Day, Irlands nationaldag, som firas med pompa och ståt överallt där det finns irländare. I bland annat USA, Kanada, Storbritannien och givetvis på den gröna ön är det tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som inte bär vare sig kläder eller accessoarer i grönt har man enligt amerikansk tradition tillåtelse att nypa dem. Sankt Patrick är den person som införde kristendomen på Irland. Klöverblad (shamrock) är Irlands inofficiella nationalblomma och en symbol för denna dag för enligt legenden använde St. Patrick blad av trådklöver som en liknelse för att förklara treenigheten. (Wikipedia)