Anna-Majs blogg

Gott och blandat

... om en stund i alla fall ...

En alldeles färsk dikt från Göran Greiders twitterkonto:    

     Solen plockar
     denna morgon
    upp en liten
    frysande planet
    i famnen
    och värmer den.
    Den säger till den lilla:
    Värme får du av mig,
    se nu till att
    växthuset inte blir
    farligt varmt.

Ja, litet värme behövs på alla håll och kanter.

***** 

Hos mig har nu Johan Croneman fått konkurrens på krönikefronten i Icakuriren genom Kalle Lind.Han är väldigt rolig. Nu har jag två favoriter. Rubriken på Kalles krönika  i senaste numret av  tidningen är: "Jag får tuppjuck på alla pipande maskiner". Ja, det är ett evigt pipande runt omkring oss. Datorer och telefoner går att stänga av ljudet på men det är så mycket pipande som inte går att komma undan. Och ni, varför måste Tv4 ha ett gällt pip efter varje påannonsering av de viktigaste nyhetsinslagen. Jag sitter i ett annat rum men dessa pip skär i mig. (Jag tycker för övrigt lika illa om alla utropstecken som vissa har förkärlek att rada upp i en text, men de är i alla fall tysta. Ja, jag vet, man ska inte kasta sten när man sitter i glashus men jag försöker undvika)! 

Kalle Lind är övertygad om att det är någon liten sadistisk ingenjör som sitter där och installerar en pipfunktion i alla digitala produkter, underförstått, på jäkelskap.

En som varje vecka skriver tänkvärda texter är chefredaktören Åsa Holmström. Idag skriver hon om "förskönande omskrivningar", s.k. "eufemismer", med anledning av ett reportage om Elisabeth Sandlund, som är mamma till ett vuxet barn med funktionsnedsättning. Hon har skrivit en bok om hur livet kan te sig, Ulles mamma.

Det är minsann inte alltid lätt att veta hur man ska uttrycka sig korrekt. Handikappad blev funktionsnedsatt som blev funktionsvarierad som nu har blivit person med normbrytande funktionalitet.

Det är inte lätt med ord minsann. Vi får göra som Åsa Holmström säger som avslutning.Vi ska  inte trassla in oss i för krånglig terminologi utan ge en glad kram i stället.