Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det ligger faktiskt något i det ...

     En bestemt tilfeldighet

     Lite visste jeg
     Lite visste verden
     Hvor, hvem, hva
     Alt kan forandres med et pust
     Sårbar er jeg, og sårbar er verden
     Fengslet, men nøkkelen ligger i min egen lomme
     Vi velger selv hva vi gjør med livets tilfeldigheter
     Sommerkroppen er ikke lenger det viktigste

Amalie Jordet, gick, när dikten skrevs, första året på FRISKT naturbruk i norska Sarpsborg. Eftersom vetenskaplig forskning är en viktig bit i detta program så tyckte norskläraren Ingrid Fløtra att det var viktigt att sporra eleverna att utveckla sin kreativitet i norskämnet och genom ord och också bild ge sin syn på angelägna frågor. En del dikter delades på Instagram, andra på klassens egna sajter och, om det var för personligt, stannade en och annan mellan lärare-elev.

Amalie säger: "Diktet og bildet mitt beskriver hvordan jeg ser på koronasituasjonen. Dette var en morsom oppgave der vi kunne uttrykke våre egne tanker og følelser rundt det som skjer. ... viruset kom brått på og satte oss i en tilstand der det etter hvert går opp for oss at ikke alt vi trodde var viktig egentlig er så vesentlig."

*****

Bengt Berg berättar i boken Dag för dag när han besökte en femteklass i Tranemo med sin "poetiska verkstad". Det var första lektionen på morgonen och ämnet var själen. "Skriv en dikt om själen, ni har fem minuter på er!" Det blev många bra dikter, skriver Bengt. Var finns själen? Vart tar den vägen när man dör osv.? En kille skrev: 

    Jag önskar att själen
    ligger i Sälen
    så att man kan
    åka slalom i den