Anna-Majs blogg

Gott och blandat

En mamma är alltid en mamma ...

Jag har någonstans ambitionen att bild och text ska komplettera vartannat men det är inte så lätt alla gånger. Hittar jag en kul bild så får det bli den utan en röd tråd med resten. Så låt oss kalla dagens blogg för MÅNDAGSBLANDNING med två ingredienser:

1. Tips på utomordentligt bra kriminalromaner: Cara Hunters hittills fyra böcker i serien om kriminalkommissarie Adam Fawley. Den senaste, som jag läser just nu, heter All denna vrede. När jag behöver hämta andan gottar jag mig i Torsdagsmordklubbens aktiviteter. Brittisk humor!

2. Min "husgud" Slas skriver i sin "evighetsbok" Vad man ser och hedrar om vecka 16, som vi nu är inne i, att  tussilagon gör honom strålande glad även om han läst någonstans att denna ört är ett svårutrotat ogräs. Och så funderar han på vilken svensk författare man skulle kunna likna vid ett svårutrotat ogräs som förebådar en ljus och varm sommar. Slas väljer Tranströmer:

     Utanför fönstret är vårens långa djur
     den genomskinliga draken av solsken
     rinner förbi som ett ändlöst
     förortståg - vi hann aldrig se huvudet
    (
Ur Ljuset strömmar in, samlingen Sorgegondolen, 1996)

När den gode Slas tänker tillbaka på någon äldre poet att likna vid tussilago så faller valet på Erik Johan Stagnelius, som föddes 1793 och bara blev trettio år:

     Vad är våren? Suckar blott från jordens
     dunkla barm, som himlens konung fråga
     om ej Edens maj en gång begynner.
     Vad är lärkan, morgonstrålens älskling?
     Näktergalen, skuggornas förtrogna?
     Suckar blott i växlande gestalter.
     
(Ur Suckarnes mystèr, strödda dikter efter 1818)

Undrar just hur lektor Dahlskog skulle ha tolkat detta? 🙃