Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Få se vad som händer idag ... jag har bokat in mig för en egen halvtimme i biblioteket. Det ska bli så kul att botanisera bland hyllorna. Skulle tänka mig att det blir ett eller annat spontanlån. Och så ska jag kolla efter Bo Carpelands dikter. Jag har också en beställd bok att hämta, nej, två ser jag nu: Camilla Grebes Alla ljuger och Christoffer Carlssons Brinn mig en sol.

Så, go' vänner, jag återkommer senare under dagen ...

***

Ja, visst blev det några extraböcker: En kamp mot klockan av Peter May, I mitt främmande land. Fängelsedagboken, 1944 av Hans Fallade och Dubbelporträtt av Agneta Pleijel. Skönt att gå runt i tystnaden och andas in atmosfären.

***

Och så lovade jag i går att berätta vilken poet Stig Claesson förknippar med det vackra ogräser maskros: Harry Martinson

     En igelkott bland löven gick sin rond
     med markens dagg och svalka lugn och trygg.
     Det var en kväll när läderlappen slog
     liksom en svärtad hand
     och strök ut mygg
     i hundratal från aftonhimlens fond.

Så långt Stieg Claesson, alltså. Martinsons dikt återfinns i samlingen Tuvor, 1973 som blev den sista av Harry Martinsons böcker som utkom under hans livstid (han dog 1978). 1974 delade han nobelpriset i litteratur med Eyvind Johnson "för ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos". Valet av pristagare kritiserades på vissa håll därför att Svenska Akademien hade utsett två av sina egna ledamöter. 

***