Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Lukas i gröngräset en annan sommar - du finns i våra hjärtan

Repris på den bästa 1 juni-dikten: Lärodikt den första juni av Kajenn

     Var glad min själ åt vad du har.
     Nu har du hundra sommardar
     och detta är den första.
     När solens lopp sin ände tar,
     då har du nittionio kvar,
     och någon blir den största.

     Ge noga akt på var du står,
     imorgon är med ens igår,
     det går så fort att vandra.
     Lägg märke till att vad du får,
     är hundra sommardar per år.
     I morgon är den andra.

*****

"Intet är som väntans tider ..." skaldade Erik Axel Karlfeldt. Väntar gör jag  på en försenad morsdagspresent från England som ska levereras nån gång under dagen och en försändelse från Bokus som också är på väg ... och så vad alla väntar på förstås, en ljusning när det gäller pandemin och reserestriktioner. Jag saknar pojkarna i Hersham så väldigt. 

Och så var det då boken vars början fick mig att haja till. Den heter Everland och är skriven av Lars Göran Persson. Det är krigsvåren 1944 och Nazityskland är i färd med att tillverka en atombomb men deras tungvattenfabrik i Norge förstörs av de allierade. Men verksamheten har flyttats. I Berlin nästlar sig en kvinnlig brittisk spion in sig hos naziofficerarna men avslöjas -  klassiskt tema.
Nioårige Tor och hans mamma flyttar i samma veva till Jämtland nära norska gränsen och där träffar Tor och en kompis på en störtad och sårad engelsk officer - handlingen känns lite för förutsägbar men jag ska ge berättelsen en chans till. Jag har kommit halvvägs. Förhoppningsvis blir det mer nerv.