Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Den ständiga dragkampen

När det gäller skönlitteratur så kan jag nog ärligt säga att jag har läst allt även om det var mycket längesen i en del fall. Däremot står det många böcker i hyllorna som jag gärna skulle vilja läsa om. Egentligen ett ganska trevligt dilemma. 

Två projekt påbörjade: 1. Inventering och sortering i bokhyllor med blandad litteratur, mest pocket (nya idéer) 2, Sortering i skåp innehållande porslin mm (föranlett av gårdagens upptäckt av "sånt jag glömt bort att jag hade"). 

Jag tror att jag skulle behöva anordna en utförsäljning av glasskålar. Ok, en del ärvda är kul att ha men faktum är att mycket är vinster av ganska ordinärt slag. Under åren då jag rörde mig mycket ute i föreningslivet så var det alltid lottförsäljning och tävlingar men jag har aldrig varit någon turgumma i sådana sammanhang. Fast de gånger jag vann så kunde jag ge mig den på att det var en glasskål. Nu för tiden är det mycket hembakat, potatis och annat ätbart. Vettigt. Prylar har alla tillräckligt av.

Jag räknar med att de här projekten kommer att ta tid så Allan får stå ut med att det kan bli lite rörigt här och var men låter jag bara sovrummet och köksbordet vara fredade så tror jag  det är helt OK för honom.

Och vilken dikt passar till detta?  Jag får vända mig till Alf Henrikson, räddaren i nöden. I DN 1968-02-04 skrev han så här:

     FRAMFÖR HYLLORNA MED POCKETBÖCKER

     Det finns så mycket som man ej förstår.
     Det enda vissa är att tiden går.

     Bred undervisning bjuds i dessa tider.
     Det enda säkra är att tiden lider.

     Raskt fylls ett liv av idel god lektyr.
     Det enda vissa är att tiden flyr.

     Vad väljer man? Vad är det man förkastar?
     Det enda säkra är att tiden hastar.