Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Semestersituationer. 1

Kan man inte resa så får man drömma sig bort, kanske I hängmattan som Lennart Hellsing:

     Jag drömde att jag var - italisk greve
     i svart gondol - grevinnan satt där breve.

     Till mandoliners spel sjöng gondoljären.
     Runt ett palatshörn gled vår båt på tvären.

     I disigt pärlemor jag såg lagunen...
     En gyllne ängel blåste i basunen.

     Då vaknar jag och visst finns här gemålen
     men borta är Venedig och gondolen.

     Det doftar dill och nystekt strömmingsflundra.
     Är jag i Paradiset? Man kan undra.

*****

Nej, stekt strömming blir det inte här idag men jag ska försöka få till en enkel laxgryta med lite vitt vin, grädde och massor av dill och kanske lite andra grönsaker. Jag får göra en inventering i grönsakslådan.

*****

Två godbitar damp ner i postlådan: Språktidningen och Senioren, den sistnämnda med två härliga korsord. Den första sida jag slår upp i Senioren är alltid Ingalill Mosanders boktips. Oftast har jag läst de böcker hon tipsar om (vi har samma smak tydligen) men den här gången var det idel för mig obekanta titlar. Jag blir sugen på att läsa Merete Mezzarellas Från höst till höst, som enligt Mosander kan ses som en "Ulf Lundell-dagbok för äldre, bildade damer". Det passar väl utmärkt?😀

Annars läser jag just nu den femte delen i Mariette Lindsteins serie om sekten på Dimön, Striden om Dimön. Det är visserligen fiktion men bygger på författarens egna upplevelser i Scientologirörelsen. Fiktion är däremot inte  Kristi bruds slav av Josefine Frankner, när vi nu är inne på sekter och hjärntvätt. Jag laddade ner den boken av nyfikenhet när det var mycket tal om Knutby och efterdyningarna av det som hände. Jag fattar fortfarande inte att det kunde hända.

Och så blir det ett kapitel då och då i Johan Cronemans Jag är olyckligt här. Tala om galghumor i en eländig tillvaro! Men det är väl den som har varit och är räddningen.