Anna-Majs blogg

Gott och blandat

En dagsvers av Alf Henrikson från DN 19661109: Skvallerspegeln

     I en antikvitetsaffärs skyltfönster gick jag förbi
     en skvallerspegel - o småstad, o söndagsfrid:
     Den har grannar och släktingar dagligen visat sig i
     i en nyss förgången men evigt förlorad tid.
     Då visste folk vad som hände i huset bredvid
     men ej vad som skedde i Asiens periferi
     och i Afrikas inre och dylika ställen som vi
     i televisionens skvallerspegel får si
     efter dagens id
     i svenska små samhällens trygga monotoni.

*****

Lite anspelningar på pandemin blir den här veckans tema och visst måste man få skoja till det lite. Humor är nödvändigt. Visst är det skönt att restiktionerna har lättat lite så att vi kan träffas mer IRL igen. Vi behöver inte nödvändigtvis sitta i knät på varandra. Ska bli spännande att se om våra umgängesformer kommer att förändras utanför den närmaste familjekretsen. Kramandets och kindpussandets tid är förhoppningsvis förbi.

*****

Det passar alldeles utmärkt att skriva om Marie Hermansons nya bok Pestön. Göteborg 1925 och en okänd död man har dragits upp ur vattnet. Spåren leder överkonstapel Gunnarsson så småningom till den beryktade Pestön, som tidigare fungerade som karantänstation där sjömän hölls isolerade för att inte sprida smitta. Men det förekommer underliga saker på ön.

Historisk deckare, underhållande, inträngande samhällsskildring, skröna - ja,  kritikernas omdömen skiftar. Jag tycker boken känns lite seg bitvis och lite overklig och svår att få grepp om men så kan flera av Marie Hermansons böcker upplevas. De kräver koncentration och det har varit lite för varmt för det. 

Önskar alla en fin måndag.