Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Nej, semesterpyjamas

Semester enligt Bengt Cidden Andersson:

     Den blinde dragspelaren
     har flyttat
     björkarna tystnat.

     Nu sjunger människan
     skärgårdsvisor
     och sanningen ligger
     på luftmadrass.

     Mot dragspelsbälgen
     vågskalp.
     En böldål biter sig fast
     i sjöhagens gräs.

     Jag skriver ett vykort
     till dragspelaren.
     Poste restante
     Livets veranda.

*****

Vad det är härligt att ströva runt i biblioteket och hitta böcker som man inte visste fanns. Ni förstår vad jag menar. Nu ska jag berätta om en sådan bok: Ö i dimma. Om Utö, pesten och coronan av Jon Kahn. Boken berättar med en blandning av fakta, fiktion och poesi om hur en stor del av Utös befolkning dog av pesten 1710 och hur sedan så gott som alla hus på ön brändes ned under rysshärjningarna 1719. Parallella handlingar då och nu i växelvisa kapitel. 

Fakta: 1711 åker prosten Jonas Grimsten från Österhaninge till Utö. Prosten, som är en verklig person och anfader till författaren, tar sig till mer eller mindre öde gårdar och möter människor, det fåtal som finns kvar, som förlorat allt. Hur ska han kunna trösta? Så många frågor väcks.

Fiktion: 2020 besöker en ukrainsk doktorand ön för att samla material till sin avhandling om rysshärjningarna. Hon villförsöka förståm vad som hände och blir väldigt berörd av det hon möter.

Och berörd blir jag av denna skickligt sammanvävda berättelse där ödesåren i skärgårdens historia sätter den pågående coronasituationen i perspektiv. Dessutom många fina naturskildringar.