Anna-Majs blogg

Gott och blandat

70+ (5)

Dagens dikt heter passande nog På rygg i gräset (ur Om dagen om natten, 1961) och poeten är Werner Aspenström:

     O, julidagars latmansresor
     på rygg i gräset
     mellan höga stackmoln!
     Och gömma sin himmelsglimt
     bakom häcken
     som byrackan sitt märgben
     och glömma den
     och likväl nöjd: i mig,
     ej min.

*****

Medan Allan var hos tandläkaren och frissan så uträttade jag några ärenden längs en ganska så folktom gågata och hämtade ut ett par böcker på biblioteket. Förutom  de två som jag beställt (Anders Roslunds Litapåmig och Mari Jungstedts Där den sista lampan lyser, lånade jag  en bok från nyhetshyllan: Putins värsta fiende: Aleksej Navalnyj och hans anhängare av Kalle Kniivilää.

Kniivilää, född i Norra Karelen och bosatt i Lund sedan 1987, är journalist på Sydsvenskan och Rysslandskännare och har skrivit flera böcker om Ryssland under Putin.  Han hann tjänstgöra som pressråd på svenska ambassaden i Moskva i två månader tills han utvisades ur landet i december 2018, troligen som svar på att Sverige nekat två ryska medborgare diplomatvisum. Därefter förflyttades han till svenska ambassaden i Kiev.

Jag var tvungen att gå till fiket och ta en kopp kaffe och börja läsa på en gång. Jag får aldrig nog av rysk nutidshistoria. 

Sedan åkte vi upp till Hos Annika och åt en mycket god lunch i skuggan under träden innan vi stannade till på Ica Mathuset för lite proviantering. Det är  plågsamt  att sitta i en bil utan luftkonditionering och väl hemma var det första jag gjorde att sätta fötterna i en balja kylslaget vatten för att inte riskera överkokning. 

Nu tänker jag hitta en skuggig vrå och fortsätta läsa med svalkande dryck nära till hands.