Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

70+ (7)

Melankolisk dikt, Promenad med tiden,  av Lennart Hellsing (Verserade tankar, 1999):

     Vi tar en promenad och går.
     Nu är det sommar där igår var vår
     och det är grönt och skönt och inte lönt
     att grubbla på vad ont och gott man rönt.

     Vi håller jä,na steg från år till år
     och skålarvarje nyår: Hej, gutår!
     Sen går vi på tills så en vacker dag
     han klampar vidare - men inte jag.

*****

Det är dags att avrunda temat 70+ nu och återgå till tryggare marker.

Litterära citat, kan det vara något? Som jag sa häromsistens har jag  en tid varit lite dålig på att skriva ner  formuleringar som jag av olika anledningar fastnar för men det ska bli bättring. Jag håller mig till min lilla "minnesbok" så länge.

***** 

Först ut är Vilhelm Moberg och det handlar om skiljetecken, småsaker tycker kanske en del men precis som med allt annat i språket tillför de en hel del för tydligheten, plus att det garanterat retar vissa om man använder dem fel. 

Enligt Moberg  finns det bara tre skiljetecken och  i Sänkt sedebetyg (1935) låter han skollärare Mård reda ut begreppen:

"Dä finns tre stöcken skeljetecken här i världen: Då lella, dä halvstora och dä stora. Di kallas komma, semikolen och ponkt. Vid komma ska ni styra er lite, bara lite -så läng tid som det tar att blinka en gång. Vid semikolen ska ni stanna dubbelt så lång tid -eller två blinkningar. Men vid ponkten ska ni styra er och ge er god tid, medan ni drar ett helt andetag ur bröstet."

*****

Att inte använda sig av skiljetecken kan ibland vara ett medvetet berättartekniskt grepp. Här är väl Karin Smirnoff med böckerna om janakippo ett utmärkt exempel. Hon är dessutom sparsam med versaler och skriver gärna ihop för- och efternamn med små bokstäver, använder inte kommatecken ... Det tog ett tag innan jag kom in i språket men sedan kunde jag inte släppa böckerna. Så bra! Jag hoppas det kommer en fjärde bok.