Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Tillbaka i mattes läsfåtölj

Dagens dikt idag blir en repris på Werner Aspenströms Poesi (Trappan, 1964):

     Den förgängliga rosen
     i den förgängliga handen
     i den förgängliuga poesin ...
     Du sitter där med bokstäverna.
     Katt spinner.
     Ja katt spinner tryggt.
     Och du sitter där bland bokstaplarna.

*****

Ja, här sitter jag bland bokstaplarna. Ny vecka, nya tag som man säger.

Morgonen började med solsken och jag laddade tvättmaskinen med vittvätt eftersom det såg ut att bli bra torkväder. Men nu någon timme senare mulnar det på och någon, som har bättre koll på prognosen än jag, säger att det ska bli skurar under förmiddagen. Men det får väl betraktas som en världslig sak, som Karlsson på taket säger. Och regnet behövs.

Augusti är en bra månad, tycker jag. Lite lugnare tempo och så är det dags att äta kräftor. Jo jag vet, man kan äta kräftor när som helst under året men tradtioner ska man hålla på. Det tycker också Stig Claesson i sin egenskap av "gammal inbiten tjuvfiskare på en textildisponents kräftvatten" men han tackar nej till en inbjudan att äta amerikanska träskkräftor. Han säger att han är lite allergisk mot skaldjur för att inte verka oartig. Gubben han tjuvfiskat med i ungdomen ler inåtvänt och så sitter de där och myser när de tänker tillbaka på hur de ... 

"en gång, med hjälp av mjölnaren som kunde kontrollera vattenståndet i den damm som drev hans kvarn, praktiskt taget torrlade disponentens bäck och plockade kräftor i korgar dagen innan det var lovligt. När det sen blev kräftkväll svor disponenten över minkar som smitit från minkfarmarna och antagligen bitit ihjäl hans kräftor som sedan sköljts bort. Pesten kunde det inte vara för kräftpest trodde ingen på då. Inte när jag och min kamrat var fjorton år."
(Vad man ser och hedrar, vecka 31)