Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Digitala utmaningar (1)

Datorns gåta av Alf Henrikson (PressensTidning 1993:5)

     Nollan är något som icke är
     och ettan är något som är.
     Likväl har jag dem båda i lager här
     och tänk, de är lika som bär.
     De bidar mitt bud och de ligger på vakt.
     De förmodar att jag är en högre makt.
     Dock begriper jag icke ett skvatt av det där.
     De går inte att hålla isär.

*****

I år är det 55 år sedan Sagan om den stora datamaskinen kom ut av en  Olof Johannesson och snart avslöjades att bakom den pseudonymen stod fysikprofessorn och nobelpristagaren Hannes Alfvén. Jag vet att jag har haft den boken men hittar den inte någonstans. Jag vill gärna läsa omj den så det blir att uppsöka biblioteket vid tillfälle.

Denna satir, från början tänkt som en saga för barnbarnen, växte till en betraktelse av vårt förhållande till naturen och tekniken och kan nog betraktas som en sf-klassiker. Johan Fredrikzon skrev bl.a. såhär i DN 2016-09-09, när en ny utgåva kom: "För att vara skriven i en tid då ordet ”dator” inte ens fanns på svenska (författaren prövar formerna ”en data, flera dator”) är förutsägelserna imponerande: internet, onlineshopping, e-böcker, distansutbildning etcetera. Inte minst kritiken mot en ytlig bildningssyn och farorna med urskillningslös övervakning i säkerhetens och hälsans namn knyter an till aktuella debatter." 

Så kan ibland en saga bli rena rama verkligheten. På gott eller ont? Ja, det kan diskuteras.

*****

För övrigt har jag just läst ut Mari Jungstedts Där den sista lampan lyser. Så där, måste jag säga. Det känns som om det är dags att säga adjö till Knutas och Karin innan det blir för patetiskt.

*****

I kväll står Knastorp med Tord Johansson på programmet. Ska bli roligt!