Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Internationella kattdagen idag

Så klart att det blir en kattdikt dagen till ära (till och med två) men de kommer i slutet. Jag har redan bestämt vilken dikt jag vill ha som inledning denna augustisöndag, en dikt som ställer en evig fråga:  Predikanten och flickorna av Werner Aspenström (Förberedelse, 1943)

     Stenklyftan hängde kvar på samma vis
     trots årens växelspel av regn ich is.
     Men sprickor fanns - och klyftan föll med dån
     just som två flickor sökt sig därifrån.

     Urgamla tjurvedstallar bröts som strå.
     Tänk vilken bondtur! flämtade de två.
     En Herrens nåd! sa socknens predikant.
     Man tittar olika. Vem tittar sant?

*****

Internationella kattdagen 8 augusti och Kattens dag första advent - här en liten förklaring för de, som liksom jag (trots att jag är en stor kattvän) inte har riktig koll på de olika dagarna. Om Vittass får bestämma så är det alltid Kattens dag i Blaxhult 5.

Internationella kattdagen är dagen då man särskilt ska tänka på alla hemlösa katter. Det ultimata målet för denna dag är att främja skyddet och välbefinnandet för alla djur. Men det är inte alla länder som firar just 8 augusti. USA och Ryssland har andra datum t.ex. 

Kattens dag förknippas mer med hyllningar och firande av katten och dagen instiftades 1983 av SVERAK (Sveriges kattklubbars riksförbund). Jag hade inte en aning om att det fanns något sådan organisation.

*****

Dagens litterära citat kommer från Nils Uddenbergs helt bedärande lilla bok Gubbe och katt (2012):

"Bland psykoterapeuter har det blivit på modet att tala om mindfulness - en helande närvaro i ögenblicket. Katter är de suveräna instruktörerna i en sådan omedelbar nu-närvaro. Det är något tilltalande med katter som putsar sig. Långsamt och metodiskt går de över baktassar, framtassar, mage och rygg, svansen får gärna lite extra uppmärksamhet. Så kan det vara dags att gnida sig i ansiktet med framtassen, först den ena, så den andra. Kissen ser ut att må mycket gott medan hon håller på med denna ritual, ett självupptaget försjunkande i glädjen att få pyssla med sig själv, ungefär som när en tonårsflicka lägger makeup."

*****

    Ur Sorgbarn (1979) av Holger Lewin:

     NÖTSKALSLYCKA              
     En katt intill                                                                               
     en bokhylla
     - all världens lycka
     i ett nötskal

    *****

     SAMTAL
     Kattens spinnande
     i nattmörkret
     - som ett samtal
     med evigheten