En strof ur Älvorna, en låt som Sarek framförde i Melodifestivalen 2004:
Älvorna dansar när gryningen kommer
Smyger sig undan där solen drar fram
Människan lämnar i frid sina drömmar
Ser allt det vackra som ljuset bär fram
Landskapet öppnar sin famn under solen
Döljer att älvorna någonsin fanns
*****
Dimma liksom andra väderfenomen har i folktron runt om i världen stått som symbol för gråzonen mellan verkligt och overkligt. Förr ansågs naturen vara besjälad. I dimmorna dansade älvorna. Den suggestiva bilden av dimslöjor som dansande älvor är dock en produkt av romantisk diktning. I folktron är inte älvorna så snälla och vänliga som de ofta beskrivs i sagorna, utan de är ganska snarstuckna och hämndlystna och anses kunna sätta sjukdomar på människorna.
Det blir t.ex. vackert väder om morgondimman faller ner (stiger den uppåt däremot kommer den tillbaka som regn). Hur det blev med ovanstående morgondimma över Gillen förtäljer inte historien!
*****
Dagens Icakuriren innehåller (förutom den vanliga småtrevliga blandningen och ett extra stort korsord) artiklar om två av mina absoluta favoriter: Tomas Sjödin och Håkan Nesser. Båda är aktuella med varsin ny bok, Ljudet av tystnad (Sjödin) och Schack under vulkanen (Nesser).
Tomas Sjödin har ofta skrivit om tystnadens betydelse och jag håller med honom. Min egen tysta dryga timme varje morgon vill jag inte vara utan.
En tredje artikel som också är mycket läsvärd har titeln Läslust ger dig livslust och handlar om biblioterapi, hälsofrämjande läsning. Och märk väl! Det går lika bra att lyssna på en bok. Det finns två former av biblioterapi. Den ena kallas läsbiblioterapi, då man läser på egen hand för att främja hälsan och den andra formen är interaktiv biblioterapi, som liknar en bokcirkel men med skillnaden att en ledare ansvarar för diskussionen och styr upp det hela.
Roligt att Bodil Malmstens Priset på vatten i Finistère och Loggböcker samt Samlade dikter av Katin Boye nämndes som exempel på läkande läsning.
*****