Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Naturlig konst. 6

En klassisk måndikt: Flickan under nymånen av Bo Bergman (Livets ögon, 1922)

     Jag har nigit för nymånens skära.
     Tre ting har jag önskat mig tyst.
     Det första är du
     och det andra är du
     och det tredje är, du, min kära.
     Men ingen får veta ett knyst.
     Jag har nigit för nymånens skära
     tre gånger till jorden nu.

     Och om månen kan ge vad vi önska,
     så niger jag tre gånger till,
     och krona jag bär,
     när marken sig klär
     och björkarna gunga av grönska
     och lärkorna spela sin drill.
     Det är långsamt att önska och önska.
     O, vore min kära här!

*****

Det finns väl inget som är mer mytomspunnet än månen. Medan ljuset släcks och det blir helt svart i delar av världen under en solförmörkelse, är månförmörkelsen ett något vackrare naturfenomen. Under de rätta förhållandena blir månen blodröd och därför kallas detta fenomen ibland för "blodmåne".

Folk har sedan urminnes tider trott att månen påverkat folk och mest negativt. Engelska ordet "lunatic", galen, kommer från det latinska namnet för månen, luna. För alla som sett filmer med varulvar vet att de dyker upp endast under fullmåne.

Månfaserna har spelat en viktig roll i folktro i många kulturer. Ny har ofta kopplats samman med något positivt och växande och nedan med något avtagande eller negativt. Julius Caesar berättar att hans soldater endast gick ut i strid vid nymåne. I den svenska folktron skulle sådd ske vid nymåne men sådant som växte nedåt, såsom rotfrukter, såddes i nedan.

Månen påverkar oss precis som den påverkar världshaven vilket inte är konstigt med tanke på att vi består till två tredjedelar av vatten. Vetenskapliga undersökningar av olika påståenden om månfasernas inverkan på exempelvis  sömnen, på mängden olyckor som inträffar, komplikationer vid operationer och förlossningar och till och med påverkan på hårväxten visar dock att några sådana samband inte finns. Det finns delade meningar om den saken...

Vi som har åldern inne minns Tage Danielssons mysiga samtal på söndagsmorgnarna från Omberg med Andersson i Nedan, Månsson i Ny och Svensson Mittemellan (mitten av 50-talet), där han förklarade diverse underligheter i vår kultur för dessa ovetande och oförvillade månvarelser. 

*****

Trevlig fortsättning på lördagen!