Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Hösten kan börja ...

En dagsvers av Alf Henrikson från DN 580810 med rubriken Läsa:

     Bokhösten börjar och kvällen förlängs, det elektriska ljuset
     skänker sitt doftlösa sken, timmarna tickar och går.
     Låtom oss vandra idag till bysättningshäktet med Dickens
     eller med Tjechov bese sorgmodets guvernement.
     Robinson är på sin ö, den åldrige Skallagrim seglar
     evigt från Norge sin knarr, Faidon besöker sin vän,
     solskenet torkar Nausikaas tvätt, och den vackra Rebecka
     bidar vid brunnen i Ur alltjämt sin blivande man.

*****

Så här ser min aktuella boktrave ut: The Night Hawks (Elly Griffiths), En rysk gentleman (Karin Alfredsson), Geiger (Gustaf Skördeman), Ljudet av tystnad (Tomas Sjödin), Bibliotekarien i Magdeburg (Gunnar Bolin), Spillror (Don Winslow), En förlorad värld (Evelyn Waugh), Mellan förtvivlan och förtvivlans mod (Kristina Lugn). Men bli inte förskräckta. Det är ju bara de tre första som inbjuder till sträckläsning, de andra är sånt man läser lite jämsides och lite då och då, t.ex. Sjödin.

Några lässtunder har det trots allt blivit de senaste dagarna så Slagsida av de norska deckargiganterna Jørn Lier Horst och Thomas Enger är avklarad. Spännande! Det här är tredje delen av deras gemensamma projekt.

***** 

Det blev så tomt i huset när Monika och Thomas åkte. Vi har haft så fina dagar i Stockholm, Mariefred och så Blaxhult. Det är ju som sagt länge sedan vi var tillsammans bara vi fyra. Och äntligen fick Monika äta svensk pizza, det är ju bara ett måste under ett Sverigebesök! Och det har varit lång väntan denna gång, över två år.

*****