Anna-Majs blogg

Gott och blandat

En favorit irepris för jag vet inte vilken gång i ordnibngen: Monolog för envar av Alf Henrikson (Världen enligt Alf, 2019)

     Hade jag fått vad jag aldrig fick
     så hade det gått som det aldrig gick.
     Hade jag mött den jag aldrig mötte
     och hade jag skött vad jag aldrig skötte
     och hade jag känt vad jag aldrig kände
     hade åtskilligt hänt som nu aldrig hände.
     Ja, hade jag gått dit där jag aldrig går
     så hade jag stått där jag inte står.

*****

Jag har nu läst ut Elly Griffiths The Night Hawks. Den blev faktiskt riktigt bra. Och i slutet fick vi läsare som bonus de första fem kapitlen av nästa bok i serien. Den utkommer i februari 2022 och har titeln The locked Room.Jag får sedan vänta otåligt några månader till innan den kommer i pocket.

Nu har jag just börjat på Karin Alfrtedssons En rysk gentleman. I hennes böcker är utsatta kvinnor huvudpersoner vilket temat än är. Karin Alfredsson säger i ett efterord att hon valde att skicka sin huvudperson, Ellen Elg,  till Ryssland dels på grund av att situationen för kvinnor där stadigt försämrats under Putins ledarskap, dels att hon inte kunde göra för långa researchresor. Sedan kom pandemin och hon kunde inte resa alls utan fick förlita sig på böcker om Ryssland nu och då, nyhetsmedia och framför allt Anna-Lena Lauréns texter om nutida ryskt vardagsliv. 

Jag ser till min glädje att Anna-Lena Laurén ska medverka vid ett par seminarier på Bokmässan, ena gången tillsammans med Rysslandskännarna Kristian Gerner (som kommer med en ny bok snart, Sovjetunionens skendöd) och Kalle Knivilä (som i Putins värsta fiende ger ett porträtt av demokratikämpen Navalnyj). 

Vid ett annat tillfälle ska Anna-Lena Laurtén prata om sin egen bok Sammetsdiktaturen.

Och apropå dagens bild: jag har återvänt till verkligheten och kört ett par maskiner tvätt och jag ska tillbaka dit  (verkligheten alltså) för att fixa till lite lunch. Sedan blir det läsning igen medan regnet slår mot rutan och Vittass gärna håller sig inne. Just nu ligger han på köksgolvet men kommer bergis att ta plats på min stol  nu när jag sätter punkt och reser mig upp.