Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Så kommer då första strofen av dikten som brukar reta en och annan: Höstens vår av Erik Axel Karlfeldt  (Fridolins lustgård och Dalmålningar på rim, 1901)

    Nu är den stolta vår utsprungen,
    den vår de svaga kalla höst
    Nu blommar heden röd av ljungen
    och hvitt av liljor älvens bröst.
    Nu är den sista visan sjungen
    av sommarens kvinnligt veka röst;
    nu stiger uppför bergens trappa trumpetarn storm i dunkel kappa.  

*****

Lingonplockarväder och torkväder, nu är det bara att hålla tummarna att någon bonde inte ska komma på idén  att det är lämpligt att köra ut gödsel en dag när jag har tänkt låta tvättmaskinen gå non-stop.

Det är längesedan jag kunde plocka lingon och det spelar inte så stor roll för lingon går det inte åt så mycket i det här huset. Men vad jag saknar är att kunna ströva runt i skogen och leta svamp. Men allt har sin tid och det är inget man kan göra något åt.

Jag får hitta mig en solig vrå och läsa klart Gustaf Skördemans bok Geiger. Bokens inledning är suverän - pang på bara och det blir en spännande intrig med spionkoppling och historisk tillbakablick på kalla krigets tid med DDR och Sovjetunionen/ Ryssland i blickpunkten. Samtidigt med sitt egentliga arbete att sätta dit sexköpare och hjälpa utsatta kvinnor så kan polisen Sara Nowak  av personliga orsaker inte hålla sig borta från det aktuella fallet. Maktspel, hållhakar, konspirationsteorier, relationer och familjehemligheter i en salig blandning. Ibland blir det på gränsen till osannolikt men spänningen håller i sig. Och eftersom boken vid flera tillfällen har tagit oväntade vändningar så det går det inte att spekulera i slutet.