Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Patricia Tudor-Sandahls Morgonmeditation från Bokmässan i dag fick mig att tänka på Hjalmar Gullbergs fina dikt Människors möte:

     Om i ödslig skog
     ångest dig betog
     kunde ett flyktigt möte
     vara befrielse nog.

    Giva om vägen besked,
     därpå skiljas i fred:
     sådant var främlingars möte
     enligt uråldrig sed.

     Byta ett ord eller två
     gjorde det lätt att gå.
     Alla människors möte
     borde vara så.

*****

Till frukosten lyssnade jag på Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap när han berättade om Dante och varför han kan kallas den förste författaren. Vad roligt det är att lyssna på en så lättsam föreläsare och få lite aha-upplevelser. Dante var en föregångare på många områden, han bröt mot många regler när det gällde litteratur. Kanske kan man  kalla honom "feminist". Han hade  många kvinnliga karaktärer och han skrev på italienska så att "vanligt folk", både kvinnor och män, skulle förstå.  Annars var det ju latin som gällde vid den här tiden

Jag har bara läst utdrag ur Den gudomliga komedin och det stannar nog vid det men Cullheds bok verkar intressant. Nej, jag ska inte köpa men eventuellt låna på biblioteket. 

Senare idag är det dags för Afternoon Tea med Mariette Lindstein, Sofie Sarenbrant, Håkan Nesser och Carin Hjulström, som samtalar med Josefine Sundström. Gissa vem det är som lockar mest hår!

Så bra det är att kunna sitta hemma i lugn och ro och inte behöva jäkta mellan de olika aktiviteterna i trängseln. Och skönt att slippa välja mellan favoriter. Nu kan man titta i efterhand om man missar något. Men som jag sagt tidigare, det är ändå kul att vara med live så mycket som möjligt.

För övrigt ...

är jag ganska mörbultad efter kiropraktorbesöket. Det knakade till riktigt ordentligt så jag förstod vad som väntade 🙃