Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Don Quijote är tillbaka

Kommunfullmäktige i Hultsfred fattade igår det enda rätta beslutet. Bra! Protester mot vindkraftsanläggningar pågår lite överallt, t.ex. i norra Värmland, där Bengt Berg engagerar sig. 

De följande raderna har jag "snott" från hans fb-kommentarer i gruppen Nej till vindkraft i Höljes och det är tänkvärda ord:

*****

     Vem kan äga vinden?
     Skogen tog de
     Bäcken ä törr
     Älva tog de
     å gjord en damm
     När tar de lufta?
     När tar de jola?
     Ja, dä vete skam –

     Hôlls ska dä gå,
     hôlls ska dä bli?
     Kanske går dä i våra ti,
     men i ongans ti ä dä slut,
     – farfar, säj,
     hôlls såg en laxöring ut?

På dessa korta versrader ger bygdediktaren Gunnar Ehne ord åt den konflikt som uppstsått mellan natur och människa, eller snarare mellan exploatering av naturen i vinstintressets namn och den allmänhetsom ser skog och natur som ett värde i sig, ett arv att förvalta..."

Kommentaren är för övrigt mycket längre men jag nöjer mig med detta. Och förmodligen är väl inte sista ordet sagt hur det slutligen blir här i vår kommun. Efter idogt letande hittade jag således så småningom tillbaka till den "försvunna" dikten.

'*****

Surfat runt på nätet har jag alltså gjort en del och jag har kollat på ännu ett författarsamtal från bokmässan med rubriken Hur skapar man en trovärdig polisdeckare? Intressant. Jag fyller på med ytterligare en titel på min "att-läsa-lista i bokmässans spår": I skuggan av sektor 5 av Simon Häggström. Och jag har varit lite nyttig också, kokat jättefin plommonmarmelad och så lagat lunch förstås, mycket god korvgryta med asiatiska wokgrönsaker + salsiccia med  rosmarin och citron plus en skvätt vitt vin och lite grädde.

För övrigt ...

verkar det som om det är regn på väg.