Anna-Majs blogg

Gott och blandat

... den vår de svage kallar höst ...

Oktober av Ingemar Flodén  (Värmlandslitteratur.se):

     Brittsommars
     skira solflor
     omfamnar
     höstgrönskas
     blida sötma

     Flyttfågelflytten
     förbi

     Älgöde
     prövas

     Vindrikt
     våtväder
     vänta

🍁 🍁 🍁

Jag håller andan varje morgon när jag öppnar SvT:s och DN:s nyhetsappar. Hur många har blivit skjutna i natt? Tur att det finns skarpa krönikörer som lättar upp humöret. Idag har Anna-Lena Laurén en jättebra text. (Jag har lagt den på fb-kontot, om någon är intresserad.) Och så är det kul när det blossar upp diskussion kring böcker och läsning. Vad  är bästa sättet att läsa: ljudböcker eller pappersböcker. I en gammal krönika i Expressen (från 2018) hade Dag Granath konstaterat att lyssning aldrig kan bli läsning, eftersom "hela poängen med läsning är att det är en aktivitet som kräver att man lägger ifrån sig det man har för händerna och ägnar sig åt en enda sak". På detta svarar Hanna Hellquist att hon har lyssnat i 933 timmar på 108 ljudböcker och samtidigt fällt granar, tapetserat om och skruvat ihop ett tjugotal Billybokhyllor,  "Jag köper inte besattheten av läsningen som en helig stund", säger hon. 

Att läsa är viktigt på alla sätt och jag tror inte att det har så stor betydelse hur man läser. Själv har jag svårt för ljudböcker för jag tappar tråden lätt.I Land 17 september 2021 läser jag en artikel om pappersböcker kontra e-böcker och att det är vetenskapligt bevisat att bokläsande är bra (om nu någon tvivlade på det) men jag reagerar på ingressen där det sägs att det är är vetenskapligt bevisat att man blir smartare och mår bättre av att läsa "gammaldags" böcker av papper. Det tror inte jag,  men jag kan hålla med om att det säkert är mer avslappnande för hjärnan att läsa en pappersbok än att läsa på skärm. 

Obs! Jag tycker ljudböcker och pappersböcker har lika stort värde. Däremot vet vi från olika undersökningar att för mycket skärmtid kan påverka oss negativt.

Jag brukar rätta (och det gjorde jag så sent som i fredags) när någon säger: Jag läser tyvärr inte, jag lyssnar,  som svar på frågan: Läser du mycket?

📚 💿 🖥

Oj, det blev långt ... See you tomorrow!