Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Söndag - och hela två månader till julafton. Ingen stress!

Gud spinner som en katt (ur Döden kommer så försiktigt, 1988) av Barbro Dahlin:

     Universum är oändligt och slutar
     i en vägg av rumstid, sägs det
     Det är vad jag alltid trott
     allt är inneslutet i en kupa
     utanför sitter Gud och skakar om
     så stjärnor faller, kometer visar sig
     nya former av liv uppstår på nya planeter
     Gud spinner som en stor katt
     - den leken är oändlig

*****

Författaren och läkaren Barbro Dahlin levde 1940-2000. Hon debuterade som lyriker under studietiden och publicerade åtta diktsamlingar och fyra romaner. Som läkare var hon verksam som barn- och ungdomspsykiater. 

*****

Nu har Thomas åkt tillbaka till sitt och det blir lite tomt. Vi har setts lite oftare på senaste tiden och man vänjer sig fort. Och så har vi så trevligt när vi lagar mat ihop.

Jag tänker på min käre pappa som idag säkerligen hade sagt "Idag är det två månader till julafton" och jag hör mammas lätt irriterade men ändå godmodiga suck. 

Jag läser ett kapitel i Slas "årsbok" Vad man ser och hedrar, Vecka fyrtiotre. Han tycker att den obarmhärtiga november närmar sig alltför  snabbt. Han drabbas av en otröstlig melankoli över mörkret. Han tycker det är tråkigt och meningslöst att kratta löv och han saknar fåren som gått till slakt. Men denna senoktoberdag på väg till brevlådan möter han en älg för vilken han citerar ett par rader av Vilhelm Ekelund:

     Grå faller du tysta afton.
     Den gråa höstdag lutar
     sig i ro.
     Trakten vilar stum.

Och så skriver han: "Jag ser de tidiga nyheterna på teve och det är lätt att hålla med Bo Bergman: Det mörknar på världens arena." Stig Claesons bok kom 1998 men den här raden skulle kunna vara skriven nu.

Behöver komma ur de melankoliska tankebanorna och det tror jag jag gör bäst med Anne Holt? Eller vad tror ni?