Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Minnet av Alf Henrikson (Pressens tidning 1989:13):

     Alla namn trillar bort ur ens minnes
         gömma.
     Sommarn är över, nu är det höst.
     Vad man aldig har lärt kan man
         inte glömma,
     det är vår enda tröst.

*****

När jag började läsa tyska i Uppsala 1964 så var det en lärare som i något sammanhang förklarade skillnaden mellan orden Blume och Blûte och så la han till:  "Blume kan också betyda skummet på öl, men det behöver ni inte komma ihåg." Det kommer jag aldrig att glömma. Just det exemplet är ju en bagatell men visst finns det mycket som man gärna skulle vilja glömma.

Det är fascinerande att läsa om hjärnan. Det har har kommit många böcker de senaste åren, t.ex. av Anders Hansen, som också medverkar flitigt i medierna. Jag har en liten udda bok, en medicinsk essäsamling av David Ingvar, som heter Tio hjärnor. David Ingvar, som ni som har åldern inne,minns från Fråga Lund på 60- och 70-talen, berättar både lärt och lättsamt om tio personer som alla led av mer eller mindre allvarliga sjukdomar i hjärnan och han ger en ny syn på på de olika sjukdomshistorierna med stöd av nya rön inom neurovetenskapen. Boken utkom 2000, samma år som Ingvar avled. Slutsatserna skulle säkerligen bli annorlunda i dag drygt 20 år senare, eftersom forskningen hela tiden går framåt och det finns en del nya namn att lägga till listan. 

Vilka tio hjärnor är det Ingvar skriver om? Jo, Alexander den store,  Dostojevskij,  Nietzsche, Woodrow Wilson, Lenin, Churchill, Hitler, John F. Kennedy, Hemingway och Mao.