Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Mellandagstrams. 5

Jorden vandrar i sin ellips

och snålar icke med åren

och dagarna ljusnar och mörknar och vips

återkommer våren.

(Alf Henrikson)

Det hör väl till att göra nån slags sammanfattning så här på årets sista dag. Inte trodde man väl att det skulle bli ytterligare ett eländigt koronaår. Pandemin ger avtryck på de flesta områden och då också på Språktidningens och Språkrådets årliga nyordslista. Kanske har du skaffat husdjur, s.k. coronahund. Det kan bli problem när alla hemarbetande återgår till sina arbetsplatser och behöver tillgång till hunddagis. Kanske lider du av fono (fear of normal) när allt går tillbaka till det gamla vanliga. Jobbigt med hybridmöten där vissa finns på plats och vissa på distans. Det finns en rädsla att tekniken och det digitala skapar obalans, alla är inte så tekniska. Maskne kan man drabbas av vid användande av munskydd. Det är vanligare att kvinnor drabbas av zoomtrötthet, mental uttröttning till följd av många videomöten, än män. Tidningen Amelia menar att en anledning kan vara spegeleffekten - att du ser dig själv hela tiden - vilket leder till ökad självkritik. Vi kvinnor är mer benägna till det, eller?

Om jag nu ska försöka mig på ett nyårslöfte så blir det att dra ner på domedagsskrollandet, dvs överdriven konsumtion av medierapportering med negativ innebörd. Försöka duger.

Hetsläsning är inget nyord, jag fick ca 830 träffar på nätet. Jag ögnade lite snabbt och många inlägg handlar om hetsläsning= lustläsning men för mig är hetsläsning negativt. De senaste två veckorna har jag laddat ner följnde e-böcker som jag plöjt i rask takt: Jonas Moström, Den omänsklige; Donna Leon, Mord i natten; Donna Leon, Mäktiga vänner; Johan Theorin, Benvittring; Thomas Bodström, Svarta änkan plus någon ytterliga som var så dålig så den vill jag inte nämna. (Förlåt biblioteket, om jag överskridit gränsen) Hetsläsning som smärtlindring - tja, varför inte.

GOTT NYTT ÅR