Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Måndagshumor

De striktare av kamrater

rätar romber till kvadrater

(Ur Dodekas svit 12 mycket korta noveller)

Jag funderar

Förmiddagen segar sig fram. Jag har betalat räkningar och kört en maskin tvätt och "plockat" lite. Allt tar lång tid på grund av bristande rörlighet och värk i händerna. Jag får ta Allan till hjälp med mycket, ta fram stekpanna och andra tyngre saker, öppna korkar och lock, öppna luckan på tvättmaskinen, vrida en kran, knäppa knappar, ta på strumpor, ja,ni vet, allt det där som gick automatiskt för ett par veckor sen. Nu gäller det att härda ut en vecka tills jag får komma till sjukgymnast.

Aktuellt på bokhyllan

Det handlar mycket om Finland i Boethius bok. Mamman var ju finska och, som det visade sig, pappan också. Krigsåren innebar ohyggliga upplevelser för det finska folket. Och hela tiden hotet från Sovjet. Mamman, änka med liten son, vågade inte stanna i Finland utan bosatte sig i Sverige, där hon vantrivdes hela tiden och kände sig utstött. Det förklarar säkert en del av hennes handlingar.

Vill man läsa mer om denna i Finland så ödesdigra tid så har Gunilla Boethius halvsyster Maria-Pia Boethius skrivit boken Vitt och rött: Billies första krig (Gunillas och Maria-Pias mamma kallades Billie)