Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Livets största lycka

är nog att kunna somna,

det märker man klart i sitt sovgemak

de gånger det inte vill gå.

Man skulle kunna tycka

att arbeta, verka, fullkomna

skulle vara en ännu skönare sak

men det är icke så.

(Faktum av H. i DN 680301)

Funderingar

Jag vet att många blir lite konfunderade när jag berättrar om mina sov- eller nattvanor snarare. När jag vaknar och inte kan somna om direkt så går jag upp och sätter mig och läser eller löser korsord och tar en kopp kaffe under en timmes tid. I alla fall har det varit så tills för ett par månader sedan då värken har hindrat mig från att sova alls. 

Att jag är lite gammaldags, rentav medeltida eller till och med antik är kanske ingen överraskning 😲 och nu har jag fått svart på vitt på att det stämmer när det gäller sömn. Delad sömn, "first sleep" och "second sleep" har riktigt gamla anor. Det upptäckte historikern Roger Ekirch på 1980-talet. Han hade aldrig hört talas om de här begreppen och började sina efterforskningar. Han hittade dokumentation både i italienska och franska källor, även latin (primo somno)! och från olika ställen i världen som Afrika, Mellanöstern och Latinamerika. 

Under den här vakna tiden sysselsatte sig folk med olika saker, låg inte och vred och vände på sig och oroade sig att inte somna om.  "In the 1540s, Martin Luther wrote of his strategies to ward off the devil: “Almost every night when I wake up … I instantly chase him away with a fart.”

Skämt åsido, en intressant artikel från The Atlantic som kan hittas på nätet under Can Medieval Sleeping Habits Fix America’s Insomnia? 

 

Dagens tweet (Anna-Lena Lauren, DN:s superduktiga Rysslandskorrespondent):

"Stiger på Finnairs plan Stockholm-Helsingfors. Flygvärdinnan säger: Tervetuloa - välkommen. Svensken bakom mig börjar genast tala engelska med henne. Svenskar - lär er hyfs och pli. Om någon tilltalar en på svenska är det artigt att svara på svenska. Hur kan det vara så svårt?"