Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Natulig konst: Midsommardagskväll i Blaxhult

 

Sommarsolståndet är redan förbi
och dagarna påskyndar färden.
Ljusare junikvällar än vi
har ingen i hela världen.

Än skall fjärdarnas glitter och svalornas flykt
och allt lövsuset länge bestå.
Lite vemodig, det har jag alltid tyckt,
är midsommardagen ändå.

(Alf Henrikson "Kulmen")

Oh, vilken härlig midsommarhelg i lugn och ro - med nubbe, sill, färskpotatis och jordgubbar och en björk vid ytterdörren. Saknar inte alls stoj och glam och små grodorna. Och vilka härliga lässtunder det blev ute under trädens skugga. Som vanligt har jag två böcker på gång samtidigt. Morden i Great Diddling av Katarina Bivald läser jag utomhus. Det elfte manuset av Anne Holt har jag nedladdad till paddan och det blir det inomhus som gäller, för skärmläsning och starkt solljus passar inte ihopo.

Morden i Great Diddling är en rolig bok som sneglar åt Agata Christie, Morden i Midsomer och andra "mysiga" deckare som förenar engelskt pubaliv, exentrisk personer, scones och te och mystiga dödsfall. Och här hittar vi också en "Miss Marple", den svenska författaren Berit Gardner som dragit sig tillbaka till en stuga i Cornwall för att bota sin skrivkramp.

Anne Holts bok med den egensinniga Hanne Wilhelmsen  är mörkare. Hanne är en legend inom polisen men sedan länge pensionerad. Hon har levt isolerad i åratal men när Norge stängs ner på grund av pandemin vågar hon sig ut i det folktomma Oslo men bara efter mörkrets inbrott. Samtidigt som polisassistenten Henrik Holme vänder sig till sin gamla mentor Hanne för att få hjälp med ett mordfall försvinner ett värdefullt manuskript på ett av Norges största förlag.

Till min stora glädje läste jag i morse att det är Jørn Lier Horst som står för DN:s sommarföljetong Gränslös. I Norge hör Lier Horst till de mest populära deckarförfattarna och härom året räknade förlaget ut att han sålde en bok var tjugonde sekund. Grunden för böckerna om William Wisting är de egna erfarenheterna som polis och som utredningsledare under tjugo år och det är, enligt honom, en bra utsiktspunkt mot samhället och en bra utgångspunkt för att skriva realistiska kriminalromaner. 

Så stänger vi bokhörnan för den här gången. 📚