Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"Morgondis", oljemålning av Carin Lundblad

 

Det finns på denna sida
ett hemligt ljus.
Det lyser upp ett hjärta,
det når ett hus.

Men ljuset färdas tyst
och utan mål --
Du ser små vågor i
en vattenskål.

Ett ljus i rörelse,
ett hemligt sken,
en tystnad som berättar,
en svävande sten.

(Morgonpsalm den 11 juli 2022 av Göran Greider)

Kommande natt befinner sig månen i sin närmsta position till jorden och vi får tillfälle att betrakta en s.k. supermåne.

Fullmånen har alltid förundrat människor på jorden och den har ofta tillskrivits övernaturliga krafter. Människor upplever exempelvis att de sover sämre när det är fullmåne och faktum är att det finns vissa vetenskapliga belägg för detta. (https://edition.cnn.com/2016/06/17/health/full-moon-sleep-cycle/index.html)

Det engelska ordet för galning, ”lunatic”, kommer från det latinska namnet för måne, luna, och härrör från myten att fullmånen skulle göra människor galna. Redan Aristoteles, som levde 384-322 f.Kr., hade uppfattningen att fullmånen triggade i gång galenskap i människan genom att påverka vattnet i våra kroppar på samma sätt som jordens hav.

Men månens krafter kanske påverkar oss mer än vad vi tror. Flera studier visar att djurlivet på jorden styrs av månljus och tidvatten. Nu har en amerikansk forskargrupp även kunnat hitta ett samband mellan fullmånen och hajattacker.

Mer om månen i morgon!