Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Fullmåne (2021)

 

När månen vandrar på fästet blå,
och tittar in genom rutan,
då tänker jag understundom så
och knäpper sakta på lutan:
Vad du är lycklig, du måne klara,
som får så högt över jorden fara
och blott se på!
och blott se på!

Värmländsk folkmelodi från 1600- eller 1700-talet. Text:Christina Lagerlöf (1787-1855), avlägsen släkting till Selma Lagerlöf

Supermånen behagade inte visa sig över Blaxhult i går kväll/natt så det fick bli en bild på en av fjolårets fullmånar.

Tiden mellan två nymånar är 29 dygn, 12 timmar och 44 minuter. Denna tid kan delas upp i första, andra, tredje och fjärde kvarteret. Under första och andra kvarteret kallas månen tilltagande eller växande. I det förindustriella finska samhället trodde man att den tilltagande månen var färsk och ökade tillväxten.Då passade det utmärkt  att plantera blommor, träd och buskar, slakta djur (då smakade köttet bättre) och baka bröd (då möglade det inte). Ville man att håret skulle vara välväxt, var det viktigt att klippa håret vid nymåne eller tilltagande måne.

Från fullmåne börjar tredje kvarteret och då är månen avtagande (nermåne) och fasen varar tills slutet av fjärde kvartere. Den avtagande månen torkade ut, förintade och minskade. Då var det bäst att utföra olika operationer  för att minska risken för blödning och för att såren skulle läka bättre. Därför skulle också djur kastreras under avtagande måne. Nu var det även utmärkt att plöja åkrar för att få bort ogräset bättre. (Källa:https://blogs.abo.fi/etnologi/2022/02/02/the-whole-of-the-moon-folktro-och-manen)

🌕 🌜🌕🌛🌕 

Det är magiskt att tänka att månen efter 4 ,5 miljarder år fortfarande är en del av vårt solsystem och den går igenom sina faser så som den alltid har gjort.